© dionyssismatiatos.com

Συρίγος στο libre για Τουρκία: Τείνουμε αυτονόητα χέρι βοηθείας – Ξοδεύουμε για εξοπλιστικά γιατί η ελευθερία έχει κόστος

«Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο. Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο libre, «η λογική τους είναι ένταξη αλά καρτ «πάρτε με όπως είμαι, δεν πρόκειται να αλλάξω, εσείς να προσαρμοστείτε σε εμένα».

Του Χρόνη Διαμαντόπουλου ■ 09 Φεβρουαρίου 2023

Ο ίδιος σε ερώτηση για τις αγορές που γίνονται για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων εξηγεί ότι «εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα ξοδεύει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. της εν συγκρίσει προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη με σκοπό να έχει το κεφάλι της ήσυχο».

Όπως λέει χαρακτηριστικά «έχει κόστος αυτή η ελευθερία». Σ’ ό,τι αφορά τος εκλογές εκτιμά ότι «η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Κύριε υπουργέ με αφορμή τους σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Τον Αύγουστο του 1999 είχα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη λίγες ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό με τους τουλάχιστον 17.000 νεκρούς. Μετά τις δύο πρώτες ημέρες η αποφορά της πτωμαΐνης στις πληγείσες περιοχές πλημμύριζε τα πάντα, την ατμόσφαιρα, τα ρούχα, την ψυχή σου. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις μέσα σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Σε τέτοιες στιγμές τείνεις αυτονόητα χέρι βοηθείας προς τον συνάνθρωπό σου.

Oι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι καθημερινά ψηλά μεταξύ των ειδήσεων της επικαιρότητας. Πολλές επιθετικές δηλώσεις από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας που ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα κλιμακώνονται. Το ερώτημα είναι εάν η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει «ευρωπαϊκή προοπτική» ή αν οι ηγεσίες της θα συνεχίσουν να αποθαρρύνουν αυτή την πιθανότητα;

Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και αρκετά χρόνια. Εάν άλλαζε η τουρκική ηγεσία, πράγμα απίθανο, τότε οι αντίπαλοι του Ερντογάν εμφανίζονται πιο δυτικότροποι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αποδέχονταν να κάνουν υποχωρήσεις σε σχέση με τη σημερινή ταυτότητα της Τουρκίας. Η λογική τους είναι ένταξη αλά καρτ. «πάρτε με όπως είμαι, δεν πρόκειται να αλλάξω, εσείς να προσαρμοστείτε σε εμένα».

Με την τακτική του ο Ερντογάν επιλέγει το «διαίρει και βασίλευε» έναντι της της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Το κάνει για συνδράμει τη Ρωσία ή ως τακτική απέναντι στην Σουηδία;

Ο Ερντογάν θεωρεί πως με την κίνησή του αυτή αποδεικνύει ότι είναι μεγάλος ηγέτης, ότι δεν λαμβάνει υπόψιν πιέσεις που του ασκούνται προς το συμφέρον της χώρας του. Από την άλλη πλευρά, η μη ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας κατατείνει στο να βοηθάει τη Ρωσία. Υπό αυτήν την έννοια δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως η απόφαση του Ερντογάν είναι τόσο αθώα. Ωστόσο, ας περιμένουμε μετά τις εκλογές να δούμε τι στάση θα κρατήσει.

Το κάψιμο του κορανίου δεν ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια που τελικά λειτούργησε προς όφελος των συντηρητικών δυνάμεων όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε όλες τις λεγόμενες Ισλαμικές χώρες;

Επρόκειτο για μία ακραία ενέργεια η οποία βοήθησε πάρα πολύ τον Ερντογάν να δείξει ότι είναι προστάτης του Κορανίου, σφοδρός επικριτής της Δύσης που ανέχθηκε αυτή την ιεροσυλία και κατ’ ουσίαν ο ηγέτης των μουσουλμάνων πιστών. Ήταν μία κίνηση η οποία έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, κυρίως ως προς το άτομο που έκαψε το Κοράνιο. Σύμφωνα με άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στον ξένο τύπο το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να έχει σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα.

Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα ξοδεύει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. της εν συγκρίσει προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη με σκοπό να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Έχει κόστος αυτή η ελευθερία.

Η Ελλάδα κινείται σωστά απέναντι στην Τουρκία; Σας ρωτώ γιατί το κόστος των εξοπλισμών είναι τεράστιο για την ελληνική οικονομία. Για πόσο θα συνεχίσουμε να εξοπλιζόμαστε αναζητώντας στηρίγματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ; Θα εξαντληθούμε οικονομικά για να εξοπλιζόμαστε;

Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα ξοδεύει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. της εν συγκρίσει προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη με σκοπό να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Έχει κόστος αυτή η ελευθερία. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι να δούμε δυνατότητες και πιθανότητες συμπαραγωγής τέτοιων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, όπου θα υπάρχει και συμμετοχή ελληνικών χεριών. Στη φάση που περάσαμε τώρα, έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα για να καλύψουμε το τεράστιο χάσμα που είχε δημιουργηθεί. Σε δεύτερο χρόνο έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε μέσα στο παιχνίδι και την ελληνική βιομηχανία.

Στις εκλογές που έρχονται σε λίγους μήνες οι υποκλοπές σαφώς θα παίξουν κάποιον ρόλο. Πιστεύετε ότι μπορεί αυτό το θέμα να κρίνει και τις συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης; Να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ήταν μεταξύ των στόχων του predator και της ΕΥΠ.

Η εκτίμησή μου είναι πως μετά τις πρώτες εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πιέσει με κάθε τρόπο να σχηματιστεί κυβέρνηση, με οποιονδήποτε μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφία. Αντιλαμβάνεται πλήρως πως ένας δεύτερος γύρος των εκλογών θα σημάνει εκλογική συρρίκνωση του κόμματός του γι’ αυτό θα θελήσει να το αποφύγει. Δεν νομίζω ότι θα παίξουν ρόλο οι υποκλοπές και όλα αυτά που κυκλοφορούν κατά καιρούς στον τύπο υπό μορφή φημών. Αυτό που θα παίξει ρόλο είναι η επιθυμία του Ανδρουλάκη να μπει μέσα στην κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα θα επικαλεστεί προγραμματική συμφωνία.

Μπορεί ο στόχος της ΝΔ να είναι η αυτοδυναμία μετά τις εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα. Αν ωστόσο δεν τα καταφέρει με ποιο κριτήριο πρέπει να αναζητήσει συμμάχους; Με αριθμητικά, δηλαδή τον αριθμό των εδρών ή πολιτικά;

Πάντοτε οι απαντήσεις αυτές δίνονται με πολιτικό τρόπο. Δεν μπορείς να κινηθείς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που συγκυβέρνησε με το κόμμα του Καμμένου. Κινείσαι πολιτικά σε χώρους που είναι αρκετά κοντά σου. Αυτό το σενάριο όμως είναι εντελώς θεωρητικό, γιατί η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Είστε καθηγητής Πανεπιστημίου και συγχρόνως υφυπουργός Παιδείας. Τι οφείλετε να κάνετε ως υφυπουργός για να ικανοποιήσετε τον καθηγητή;

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι καθαρότερα πανεπιστήμια που θα λειτουργούν πιο σωστά και αποτελεσματικά.

Επικαιρότητα

Οι μέθοδοι του προξενείου

Τα όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Οι δε τουρκικές παρεμβάσεις είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές. Παραμένει η «μαύρη λίστα».

9+1 απαντήσεις του Άγγελου Συρίγου στο SLpress.gr

Δεν είναι αμφίρροπη η αναμέτρηση υποστηρίζει ο υφυπουργός Παιδείας και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Άγγελος Συρίγος στο SLpress, προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης…