© dionyssismatiatos.com

77η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στην έπαρση της ελληνικής σημαίας στον βράχο της Ακροπόλεως για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στις 9:40 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 οι Ναζί υπέστειλαν τη σημαία τους στην Ακρόπολη. Την ίδια ώρα ο γερμανός διοικητής κατέθετε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα.

Εσχάτη και βάναυση υποκρισία των κατακτητών που εξακολουθούσαν να εκτελούν Έλληνες ακόμη και τη στιγμή που αποχωρούσαν από την Αθήνα. Αμέσως μετά ο λαός που ήταν συγκεντρωμένος στο Σύνταγμα ποδοπάτησε το στεφάνι.

Όσοι θυμούνται εκείνη την ημέρα μιλούν για τις καμπάνες των εκκλησιών που χτυπούσαν χαρμόσυνα σε όλη την Αθήνα· για τον λαό που πανηγύριζε ξέφρενα· για τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις· για τις χιλιάδες ελληνικές σημαίες και τις σημαίες των συμμάχων που γέμισαν ξαφνικά τον τόπο.

Θέλουμε να εορτάζουμε τέτοιες επετείους. Αποτελούν ενοποιητικό σταθμό της κοινωνίας και του λαού μας. Συγκροτούν συλλογική μνήμη μέσα από τον πατριωτισμό και την εθνική συνείδηση.

 

Αυτές τις ημέρες δεν τις εορτάζουμε αλλά οφείλουμε να τις θυμόμαστε. Η μνήμη είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Δυστυχώς την 12η Οκτωβρίου 1944 ακολούθησαν ημέρες μαύρες για τη χώρα. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο αδελφός σκότωνε αδελφό. Η Αθήνα γνώρισε τις χειρότερες ημέρες της νεότερης ιστορίας της κατά τα Δεκεμβριανά του 1944.

Αυτές τις ημέρες δεν τις εορτάζουμε αλλά οφείλουμε να τις θυμόμαστε. Η μνήμη είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Είναι πολύ εύκολο σε κάποιον να προβάλλει διχαστικά μηνύματα, να διαιρεί τον λαό. Το δύσκολο είναι να συμφιλιώνεις, να βρίσκεις κοινά σημεία αναφοράς που ενώνουν.

Για αυτό κρατάμε ως μήνυμα της 12ης Οκτωβρίου 1944 να μείνουμε αδερφωμένοι και μονοιασμένοι.

Άγγελος Συρίγος ■ 13 Οκτ., 2021

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο Συνέδριο των Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στις 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη γεωπολιτική ρευστότητα, που επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.