© dionyssismatiatos.com

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

Η Αυγή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο  πως ανέφερα ότι η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για της επιβληθούν κυρώσεις. Την «είδηση» αναπαρήγαγαν με ενθουσιασμό μεταξύ άλλων και το Μακελειό και η Ελεύθερη Ώρα.

Του Άγγελου Συρίγου ■ 25 Οκτωβρίου 2022

Τον Νοέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για «μη εξουσιοδοτημένες {παράνομες} γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο» [«unauthorised drilling activities in the Eastern Mediterranean»].

© Council of the European Union

Η ισχύς της συγκεκριμένης αποφάσεως έχει παραταθεί έως τις 22 Νοεμβρίου 2022 και προφανώς θα ανανεωθεί μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία διότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος παράνομων γεωτρήσεων εκ μέρους της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι το μοναδικό πλαίσιο κυρώσεων που έχει η ΕΕ ειδικά για την Τουρκία. Δεν υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές κυρώσεις που να στοχεύουν μόνον στην Τουρκία και όποιος τις επικαλείται αορίστως απλώς δεν ξέρει τις αποφάσεις.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Τουρκία δεν προβαίνει σε παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Τα τρία γεωτρητικά της βρίσκονται στον Εύξεινο Πόντο και το τέταρτο, το «Αμπντούλ Χαμίτ» κάνει γεώτρηση εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό ακριβώς ανέφερα και στη δήλωσή μου: «Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις».

Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως:

-παραβάσεις των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας, -παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου,

-έκδοση παράνομων NOTAM για την περιοχή του FIR Αθηνών,

-υπερπτήσεις πάνω από μικρά ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο (που μπορούν να διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα και να γίνονται σε μεγάλο ύψος, αλλά δεν παύουν να είναι υπερπτήσεις),

-μηνύματα μέσω ασυρμάτου προς ελληνικά πτητικά μέσα που κατευθύνονται στις φρουρές των ανατολικών νησιών του Αιγαίου ότι δήθεν εισέρχονται στην τουρκική επικράτεια.

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Κορυφαία παρανομία παραμένει η απειλή για casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει δικαιώματα που της αποδίδει το δίκαιο της θάλασσας κ.ο.κ.

Σήμερα δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο κυρώσεων από την ΕΕ πέραν αυτού των παράνομων γεωτρήσεων και αντικειμενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχουμε τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών για επιβολή κυρώσεων για τα προαναφερόμενα θέματα.

Τέλος, ας είναι αυτή η ανάρτηση μάθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διαρκώς από την ΕΕ «να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019».

Το πλαίσιο του 2019 αφορά αποκλειστικώς σε παράνομες γεωτρήσεις. Ας το μάθουν σήμερα…

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο Συνέδριο των Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στις 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη γεωπολιτική ρευστότητα, που επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Explainer: Τι προβλέπουν οι Συνθήκες για την άμυνα των νησιών

Σε μια ανάλυση διαρθρωμένη σε δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί τα κείμενα των διεθνών συμφωνιών που διέπουν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα ερείσματα των ελληνικών θέσεων…