Photo credit © dionyssismatiatos.com

9+1 απαντήσεις του Άγγελου Συρίγου στο SLpress.gr

Δεν είναι αμφίρροπη η αναμέτρηση υποστηρίζει ο υφυπουργός Παιδείας και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Άγγελος Συρίγος στο SLpress, προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης θα συγκρουστούν με την ακρίβεια στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Θέτει δε σαν προσωπικό του στόχο την ασφάλεια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.

Συνέντευξη στον Σπύρο Γκουτζάνη ■ 17 Μαΐου 2023

Εκτιμάτε ότι είναι αμφίρροπη αυτή η εκλογική αναμέτρηση;

Όχι. Δεν είναι αμφίρροπη. Εκείνο που δεν είναι σαφές είναι εάν η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη στις δεύτερες κάλπες που θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική.

Πού νομίζετε ότι θα κριθούν οι εκλογές;

Τη ΝΔ συμφέρει η σύγκριση της τετραετίας Μητσοτάκη με την προηγούμενη του κ. Τσίπρα. Επί Τσίπρα οι αυταπάτες οδήγησαν στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Επί Μητσοτάκη, μια χώρα που έβγαινε από δεκαετή οικονομική καθίζηση, κατόρθωσε να διαχειριστεί με επάρκεια την πανδημία. Από εκεί και πέραν, οι εκλογές κρίνονται συνήθως σε θέματα καθημερινότητας. Η αύξηση στους ρυθμούς αναπτύξεως της οικονομίας, η μείωση των φόρων και της ανεργίας θα συγκρουστούν με την ακρίβεια στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Εκτιμάτε ότι θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές;

Αφ’ ης στιγμής ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι προτιμά να κόψει το χέρι του από τον ώμο αντί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη, έχει τελειώσει η πρόταση κυβερνησιμότητας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Την πιθανότητα κυβερνήσεως συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έχει αποκλείσει ο κ. Ανδρουλάκης με τα περί τρίτου προσώπου ως πρωθυπουργού. Συνεπώς πάμε για δεύτερες εκλογές.

Η πρωτιά στις πρώτες εκλογές θα καθορίσει και το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα;

Εμείς είμαστε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής που βοηθάει το πρώτο κόμμα ακριβώς για να μπορεί να κυβερνήσει. Παραδόξως, ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε την απλή αναλογική, εμφανίζεται να έχει την ίδια θέση, λέγοντας ότι δεν συμπράττει σε κυβέρνηση ηττημένων. Αυτό είναι αντίθετο στη φιλοσοφία της απλής αναλογικής, όπου κυβερνά η ομάδα των κομμάτων που κατορθώνει να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ασχέτως αν σε αυτήν συμμετέχει το πρώτο κόμμα. Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κοινοβουλευτικά ισχυρός, εγκαταλείπει μία-μία θέσεις που υποστήριζε διαχρονικά ως το μικρό κόμμα του 3%…

Πώς βλέπετε το σενάριο για κυβέρνηση συνεργασίας –στην πρώτη ή στην δεύτερη εκλογή αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία– με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο αρχηγός του κόμματός σας;

Εξωπραγματικό. Εκτός εάν θέλουμε έναν πρωθυπουργό που θα είναι στο Μαξίμου και θα λειτουργεί ως εξαρτημένος χωροδεσπότης των αρχηγών των δύο κομμάτων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση και θα καθορίζουν την κυβερνητική πορεία από τα κομματικά τους γραφεία στην Πειραιώς και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η χώρα μας έχει το πιο υπέρογκο χρέος στην Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε με αναπτυξιακά άλματα για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια. Ας μη γυρίσουμε πίσω.

Γιατί να σας πιστέψει ο κόσμος ότι θα κάνετε αυτά που δεν κάνατε στην προηγούμενη τετραετία σας;

Διότι είδε έργο σε πολλούς και κρίσιμους τομείς. Διότι είδε μία κυβέρνηση αποφασισμένη να προασπίσει τα σύνορά μας. Κυρίως διότι μπορεί να συγκρίνει μεταξύ της τετραετίας των πειραμάτων που γίνονταν στην πλάτη μας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της τετραετίας της ΝΔ να νοικοκυρευτεί το κράτος μας.

Είσαστε υπέρ μίας συμφωνίας με την Τουρκία; Θα στηρίξετε μία τέτοια συμφωνία ακόμη και αν είσαστε στην αντιπολίτευση;

Όποιο κόμμα και να είναι στην εξουσία, θα ήταν ευχής έργον, εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ή παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το δίκαιο της θάλασσας πρέπει να είναι η βάση της συμφωνίας, η οποία επίσης πρέπει να μην ανοίγει εμμέσως άλλα θέματα, όπως αυτό της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου. Είμαστε όμως απίστευτα μακριά από μία τέτοια συμφωνία με την Τουρκία για τον απλούστατο λόγο ότι οι θέσεις των δύο χωρών ως προς τον αριθμό των μεταξύ μας διαφορών απέχουν παρασάγγας.

Σε περίπτωση ήττας θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα σας;

Στον πολιτικό μας χώρο υπάρχει μια συγκεκριμένη δημοκρατική παράδοση για το τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Πιο ενδιαφέρον όμως είναι το αντίστροφο ερώτημα. Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας θα έχει υποστεί πολλοστή εκλογική ήττα από το 2019 και μετά. Είναι δε πιθανόν τα εκλογικά ποσοστά του να είναι χαμηλότερα από αυτά που είχε προ τετραετίας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα συνεχίσουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Είναι κρίσιμη η επόμενη τετραετία για την χώρα; Μία νίκη του αντίπαλου κόμματος θα έχει συνέπειες;

Εδώ και χρόνια ζούμε με ένα δανεικό πενηντάευρω… Αφ’ ενός δεν φτάνει για τις ανάγκες μας, αφ’ ετέρου το χρωστάμε. Η χώρα μας έχει το πιο υπέρογκο χρέος στην Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε με αναπτυξιακά άλματα για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια. Ας μη γυρίσουμε πίσω.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός προσωπικός σας στόχος για την Αθήνα, όπου είστε υποψήφιος (Α’ Αθηνών);

Η ασφάλεια των πολιτών σε όποια γειτονιά και αν ζουν στην Αθήνα.

Επικαιρότητα

Οι μέθοδοι του προξενείου

Τα όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Οι δε τουρκικές παρεμβάσεις είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές. Παραμένει η «μαύρη λίστα».

Συνέντευξη Άγγελου Συρίγου: Διεθνές ένταλμα κατά του Πούτιν;

Σαν βόμβα έσκασε στα τέλη Μαρτίου η είδηση ότι εκδόθηκε ένταλμα συλλήψεως για τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στο περιθώριο της προεκλογικής του δραστηριότητας για την επανεκλογή…