Περισσότερο από μισόν αιώνα τα χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη εναλλάσσονταν ομαλά στην εξουσία. Το σύστημα αυτό απειλείται άμεσα λόγω της εκλογικής ανόδου αντισυστημικών κομμάτων. Η απήχησή τους, τουλάχιστον στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, οφείλεται και στην αντιμεταναστευτική ρητορική τους. Η ευρωπαϊκή πολιτική καθεστηκυία τάξη θεωρεί ότι εάν περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε., θα μπορέσει να επιβιώσει.

Λόγω της πλήρους διαλύσεως κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 της διαχειρίσεως μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η Ελλάδα κατέστη η κατ’ εξοχήν χώρα ενδιαφέροντος του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

• Αρχικώς, τον Ιούλιο του 2015, θεώρησαν ότι η λύση είναι τα hotspots και μας τα επέβαλαν.

• Τον Οκτώβριο μας υποχρέωσαν να δημιουργήσουμε εντός τριμήνου 50.000 θέσεις φιλοξενίας.

• Ακολούθησε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου τον Φεβρουάριο του 2016.

• Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο ξεκίνησε τον Μάρτιο και συνοδεύθηκε από τη «συμφωνία» Ε.Ε. – Τουρκίας.

• Τον Μάιο του 2016 ανεστάλη η Συνθήκη Σένγκεν για σειρά χωρών με την επίκληση της αδυναμίας της Ελλάδος να ελέγξει αποτελεσματικά τους εισερχομένους.

• Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Απ’ όλα αυτά τα μέτρα, τα πιο αποτελεσματικά ήταν πρωτίστως η απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις ροές στο πλαίσιο της «συμφωνίας» με την Ε.Ε. και δευτερευόντως το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Η Ελλάδα παραμένει υπό τον μεγεθυντικό φακό των λοιπών Ευρωπαίων. Η κριτική τους, πλέον, επικεντρώνεται στη διαχείριση όσων είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνον τη δική μας πλευρά. Οι Ευρωπαίοι με τη «συμφωνία» Ε.Ε. – Τουρκίας υποτίμησαν τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων ασύλου από τους νεοεισερχομένους, που καθυστερεί τρομερά τη διαδικασία.

Μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου οι εισερχόμενοι παραμένουν στα νησιά. Για την πολύμηνη διαμονή τους χρησιμοποιούνται τα hotspots, που βάσει του αρχικού σχεδιασμού της Ε.Ε. έπρεπε να είναι χώροι ολιγοήμερης παραμονής. Αυτό έχει επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των νησιωτών ,που αρνούνταν τη δημιουργία hotspots με το επιχείρημα ακριβώς ότι θα μετατρέπονταν σε δομές μόνιμης διαμονής. Το επόμενο σημείο που βαρύνει τους Ευρωπαίους είναι η υπόσχεσή τους για γενναία βοήθεια σε προσωπικό για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει ούτε το 10% του προσωπικού που είχε υποσχεθεί να στείλει ως βοήθεια η Επιτροπή τον Μάρτιο! Τέλος, πάσχει τρομερά και το θέμα της μετεγκαταστάσεως προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ελληνικές αγκυλώσεις

Η ελληνική πλευρά βαρύνεται με τις αργές διαδικασίες εξετάσεως των αιτημάτων ασύλου αλλά και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Στη Γερμανία, επί παραδείγματι, παρά το ειδεχθές παρελθόν της, θεωρείται φυσιολογικό Γερμανοί στρατιώτες να εξετάζουν αιτήματα ασύλου.

Επιπλέον, δεν υπάρχει δεύτερος βαθμός εξετάσεως αιτημάτων ασύλου. Οσοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν μόνο στα γερμανικά δικαστήρια. Αντιθέτως, εμείς μέχρι προσφάτως είχαμε βάλει τη μισή ελληνική διανόηση να επιλέξει τα μέλη των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξετάσεως ασύλου.

Ενα πρώτο θετικό βήμα έγινε με τη σύσταση 6 νέων επιτροπών ασύλου, στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία διοικητικοί δικαστές. Οι επιτροπές, όμως, πρέπει να πενταπλασιαστούν εάν θέλουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Ας χρησιμοποιήσουμε και προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες διοικητικούς δικαστές (φροντίζοντας να λύσουμε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με τη σύνταξή τους από την αμοιβή που θα παίρνουν). Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επικοινωνιακά να τονίσει ότι δεν μας έχουν στείλει προσωπικό για το άσυλο. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να νομίζουν ότι δεν θέλουμε βοήθεια.

Οι δομές που δημιουργήθηκαν στα νησιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα στενάζουν, φιλοξενώντας διπλάσιο αριθμό ατόμων από τις προδιαγραφές τους. Πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν. Λόγω της κακής προϊστορίας με τα hotspots είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν άλλοι χώροι στα νησιά. Η μεταφορά, όμως, προσφύγων/μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει θεωρηθεί ότι συνιστά παραβίαση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας (παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το κείμενο). Επιπλέον, πολλοί Ευρωπαίοι παρατηρούν ότι από τους αριθμούς εκείνων που εμφανίζονταν να διαμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, λείπουν τουλάχιστον 8.000 άτομα. Πρόκειται για ανθρώπους που διέφυγαν με κάποιο (παράνομο) τρόπο στο εξωτερικό.

Για να δεχθούν οι Ευρωπαίοι τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να δημιουργήσουμε δομές κλειστού τύπου όπου οι αιτούντες άσυλο δεν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτό απαιτεί γρήγορες διαδικασίες για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων, διότι αλλιώς θα έχουμε συμπλοκές και εξεγέρσεις. Δύσκολα όλα αυτά, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να ασκήσει ποικίλων ειδών πιέσεις (προς την Ε.Ε. για βίζα, προς την Ελλάδα για το Κυπριακό) και αφήσει κάπως πιο ελεύθερες τις ροές.

Δημοσιεύθηκε στο kathimerini.gr 19.12.2016

Επικαιρότητα

4 Ερωτήσεις στον Άγγελο Συρίγο

Kύριε Συρίγο, τι σηματοδοτεί για τη ΝΔ η καταψήφιση της πρότασης μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, και αν είστε ικανοποιημένος εν γένει από τη συζήτηση που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο;

Η αστυνομία δέρνει φοιτητές…

Ή τουλάχιστον, εάν δεν δέρνει τώρα φοιτητές, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δείρει φοιτητές διότι η αστυνομία ως εκ της φύσεως της είναι δημιουργημένη για να δέρνει φοιτητές. Αυτό τουλάχιστον είναι το νόημα από το σποτάκι που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Με αφορμή τη δήλωση Συρίγου: Αν ικανοποιηθούν οι όροι του κ. Μενέντεζ και της Ομογένειας, μήπως είναι καλύτερα να προμηθευτεί η Τουρκία τα F-16 απο τις ΗΠΑ;

Το αρνητικό σχόλιο στο διαδίκτυο έρχεται, σχεδόν, αντανακλαστικά σε πολλούς. Ο Άγγελος Συρίγος είναι απο τις καλύτερες περιπτώσεις…

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Άγγελος Συρίγος μίλησε στο «Π» για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για την ακαδημαϊκή…

Άγγελος Συρίγος: Σκοινιά

Εχει πέσει πολλή πρακτορολογία. Στο δευτερόλεπτο η δημόσια συζήτηση εκτρέπεται στη μισαλλόδοξη καχυποψία πως ό,τι λέγεται έχει πίσω του μια σκοτεινή σκοπιμότητα κατά του εθνικού συμφέροντος. Πράκτορες όσοι πίστεψαν στη μικρή Μαρία. Εθνικοί μειοδότες όσοι διαπραγματεύονται φόρμουλα επιστροφής των Γλυπτών. Πράκτορας και ο Αγγελος Συρίγος, που βρέθηκε να εγκαλείται για ελλιπή…

Μια αποτίμηση της επετείου του 1922

Είναι δύσκολη η διαχείριση της μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εν αντιθέσει προς τις εκδηλώσεις του 1821 όπου είχαμε μια ιστορία θριάμβου, το 2022 είχαμε να διαχειριστούμε τα 100 χρόνια από την πιο τραγική σελίδα της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Απάντηση υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου σε ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ περί F-16

Σχετικώς με τη δήλωσή μου ότι «μας συμφέρει μακροπρόθεσμα η Τουρκία να προμηθευθεί αμερικανικά F-16 ενώ παράλληλα τελεί υπό τον έλεγχο της Δύσεως» καθώς και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζω τα ακόλουθα: