Photo credit © dionyssismatiatos.com

Αγγ. Συρίγος: Έτσι παίζεται το παιχνίδι του τουρκικού προξενείου, με τους υποψηφίους, σήμερα στην Θράκη

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις παρεμβάσεις στις πρόσφατες εκλογές Φερχάτ Οζγκιούρ στην Ροδόπη και Χουσεΐν Ζειμπέκ στην Ξάνθη, έχουν μπει στο «κάδρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις πρόσφατες εκλογές και ενώ ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» ενόψει των επαναληπτικών Εθνικών Εκλογών της 25ης Ιουνίου.

■ 10 Ιουνίου 2023

Πως παίζεται όμως το «παιχνίδι» του τουρκικού προξενείου με τους υποψηφίους μειονοτικούς Βουλευτές στην Θράκη; Πως έφτασε να αλλάζει χρώμα ο αλλοτινός «πράσινος» εκλογικός χάρτης στην Ροδόπη; Συμβαίνει το ίδιο και στην Ξάνθη; Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ κ. Άγγελος Συρίγος.

«Υποψήφιοι με τις ‘’ευλογίες’’ του τουρκικού προξενείου»

Πιο αναλυτικά ο κ. Συρίγος, εξήγησε στην «Θ» ότι «εδώ και πολλά χρόνια, τα κεντρικά κόμματα στην Αθήνα, όταν πάνε σε μειονοτικές περιοχές, έχουν και κατά νου (όχι απαραιτήτως πάντα) πως θα μπορέσουν να έχουν υποψηφίους οι οποίοι θα έχουν τις «ευλογίες» του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ κατέβαινε υποψήφιος ένα άτομο που ήταν Αντιπρόεδρος του Κόμματος του Σαδίκ (του Κόμματος Ισότητας και Φιλίας). Κατέβαινε για χρόνια και ήταν η περίοδος που ο χάρτης «βάφονταν» πράσινος. Τώρα, κατέβηκαν δυο υποψήφιοι που σε όποια εκδήλωση είναι ο Ψευδομουφτής και ο Πρόξενος είναι και αυτοί μαζί (αυτά δεν είναι τυχαία πράγματα) και επίσης είναι αυτοί που προβάλλουν κατά κόρον τα τουρκικά κανάλια. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ξάνθη με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα οι καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί νίκης του προξενείου»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν δίνουν νέα στοιχεία και βαρύτητα σε όλο αυτό και οι καταγγελίες από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στην Ροδόπη δεν νικήσαμε εμείς αλλά το τουρκικό προξενείο», ο ίδιος απαντά:

«Όχι! Δεν δίνουν νέα βαρύτητα. Επιβεβαιώνουν όμως την πραγματικότητα».

«Θα τους κρατήσει ο Αλ. Τσίπρας – γυρεύει ακόμη και την μια ψήφο – δεν αλλάζει το αποτέλεσμα της χώρας»

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το τι πιστεύει ότι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις αιχμές Μητσοτάκη για τον χειρισμό των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη, ο κ. Συρίγος, απαντά:

«Θα τους κρατήσει, διότι γυρεύει ακόμη και την μια ψήφο. Δεν πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα της χώρας, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, το να κρατηθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο ποσοστό που πήρε τον Μάιο, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Eδώ και πολλά χρόνια, τα κεντρικά κόμματα στην Αθήνα, όταν πάνε σε μειονοτικές περιοχές, έχουν και κατά νου (όχι απαραιτήτως πάντα) πως θα μπορέσουν να έχουν υποψηφίους οι οποίοι θα έχουν τις «ευλογίες» του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

«Μήνυμα προς τα κόμματα για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων τους, να είναι εξαιρετικά προσεκτικά»

Επίσης ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα προς τα κόμματα, να είναι εξαιρετικά προσεκτικά ως προς τον τρόπο της επιλογής των υποψηφίων τους. Αυτό είναι για εμένα το πιο σημαντικό. Τίποτε άλλο. Από εκεί και πέρα, από την ώρα που δεν έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα εξαρτάται από τις ψήφους τέτοιων βουλευτών, δεν έχουμε πρόβλημα. Φανταστείτε όμως, σε μια εποχή που θα είσαι εξαρτημένος από 1-2 ψήφους και αυτές να ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία έχουν βγει με τις ψήφους με τις οποίες καθοδηγεί ως έναν βαθμό το τουρκικό προξενείο».

«Είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το παρελθόν – κινούνται διαφορετικά σήμερα»

Κλείνοντας ο ίδιος, μιλώντας για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου, σημείωσε ότι «είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το παρελθόν. Στο παρελθόν υπήρχαν ωμές παρεμβάσεις και για αυτόν τον λόγο είχε απελαθεί και ο Τούρκος Πρόξενος, τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 1990. Τώρα τα πράγματα κινούνται διαφορετικά. Δηλαδή τους παίζει η τουρκική τηλεόραση, τους ξαναπαίζει, περνά ένα μήνυμα ότι «τους θέλουμε» (τους συγκεκριμένους υποψηφίους που θέλουν να στηρίξουν ως Τουρκία) και έτσι παίζεται τώρα το παιχνίδι».

Επικαιρότητα

Τα Βαλκάνια κάτω από την επιφάνεια

Τα Βαλκάνια κάτω από την επιφάνεια Βαλκάνια! Συνήθως ξεκινάμε με το σχόλιο που υποτίθεται ότι έκανε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη Ιστορία από

Σχολιασμός της συνέντευξης Ερντογάν

Σχολιασμός της συνέντευξης Ερντογάν Η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καθημερινή, παραμονή της επισκέψεως του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα. Του Άγγελου

Γιατί, οπωσδήποτε, Μπελέρη;

Γιατί, οπωσδήποτε, Μπελέρη; Στις ευρωεκλογές υπάρχει μία υποψηφιότητα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι ο Φρέντης Μπελέρης. Δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει άμεσα στην εκλογική διαδικασία διότι