Στα πανεπιστήμια προστατεύονται συγκεκριμένα δικαιώματα που συνδέονται άμεσα με τον ακαδημαϊκό χώρο και αφορούν στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.  

Η ακαδημαϊκή ελευθερία σημαίνει μόνο τρία πράγματα: ελευθερία διδασκαλίας, ελευθερία έρευνας και ελευθερία επιστήμης.

Το άσυλο παραβιάζεται όταν κάποιος εμποδίζει ένα μάθημα, χτίζει την πόρτα του γραφειου ενός καθηγητή, κλείνει ένα εργαστήριο, εμποδίζει την ανάπτυξη της επιστήμης.

Η θέσπιση εισόδου της αστυνομίας στους χώρους των ΑΕΙ όποτε υπάρχει παραβατική συμπεριφορά αποκατέστησε το πραγματικό πανεπιστημιακό ασύλο.

Η πιο συμβολική εφαρμογή ήταν η επ’ αυτοφώρω σύλληψη έξι αντιεξουσιαστών το μεσημέρι της 22ας Ιανουαρίου 2022 την ώρα που γκρέμιζαν με τρυπάνια τοίχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να φτιάξουν «στέκι». Ήταν η πρώτη φορά στην μεταπολίτευση που συνελήφθησαν άτομα για καταστροφή δημόσιας περιουσίας εντός ΑΕΙ.

Έκτοτε έχουν θεσπισθεί επιπλέον ειδικές διατάξεις πειθαρχικού και ποινικού δικαίου με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια. 

Επικαιρότητα

Οι μέθοδοι του προξενείου

Τα όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Οι δε τουρκικές παρεμβάσεις είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές. Παραμένει η «μαύρη λίστα».

9+1 απαντήσεις του Άγγελου Συρίγου στο SLpress.gr

Δεν είναι αμφίρροπη η αναμέτρηση υποστηρίζει ο υφυπουργός Παιδείας και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Άγγελος Συρίγος στο SLpress, προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης…