© dionyssismatiatos.com

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece στις 3 Νοεμβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη σημαντική γεωπολιτική ρευστότητα, η οποία επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα γεγονότα να επηρεάζουν στην πράξη την Ευρώπη.

Η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία στη διάρκεια του χειμώνα, χρησιμοποιώντας τον ως το δικό της όπλο κατά της Δύσης, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν θα παραμείνουν σε ύφεση όπως είναι σε αυτή τη φάση, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω του χειμώνα θα αυξηθεί η ζήτηση, με τη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη να έχουν τις δικές τους, διαφορετικές ανησυχίες για τα υψηλά κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αγκίστρωση της Ευρώπης στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία τελειώνει και η βασική πηγή έρχεται από τη Νιγηρία, ενώ μια δεύτερη πηγή είναι από τη Λιβύη. Σε αυτό το περιβάλλον αναζητούνται συνεχώς νέες πηγές ενέργειας.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή υπαρξιακό πρόβλημα, με πιθανή ακόμα και την φυλάκιση λόγω του υπέρμετρου πλουτισμού του τα προηγούμενα χρόνια. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε ενώπιον πολλών παράλληλων επεισοδίων με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, μετά από συνεχιζόμενα επεισόδια τους τελευταίους μήνες, θα δούμε και άλλα παρόμοια τις επόμενες ημέρες, τα οποία θα συνεχιστούν ως τις τουρκικές εκλογές. Η στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” του Ερντογάν ήρθε για να μείνει, η ένταση που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

Αν μετά τις τουρκικές εκλογές αλλάξει ο Ερντογάν, ο επόμενος επικεφαλής της Τουρκίας, μπορεί να είναι ακόμα χειρότερος και ο δεύτερος κίνδυνος είναι μετά τις εκλογές η γείτονα χώρα να θέλει να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα, μέσα από κρίσεις στον περίγυρο, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή από την τραγική κατάσταση της χώρας.

Η Ευρώπη δεν έχει κοινή πορεία, οι χώρες έχουν διαφορετική αντίληψη για πολλά, όπως πχ για τα ζητήματα με την Τουρκία. Όσα θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα θα τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Θερμές ευχαριστίες στο Σύλλογο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας για την πρόσκληση.

 

Άγγελος Συρίγος ■ 03 Νοεμβρίου, 2022

Η αγκίστρωση της Ευρώπης στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία τελειώνει και η βασική πηγή έρχεται από τη Νιγηρία, ενώ μια δεύτερη πηγή είναι από τη Λιβύη. Σε αυτό το περιβάλλον αναζητούνται συνεχώς νέες πηγές ενέργειας.

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Explainer: Τι προβλέπουν οι Συνθήκες για την άμυνα των νησιών

Σε μια ανάλυση διαρθρωμένη σε δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί τα κείμενα των διεθνών συμφωνιών που διέπουν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα ερείσματα των ελληνικών θέσεων…