© dionyssismatiatos.com

Ομιλία για την Απελευθέρωση της Αθήνας
στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Τί θυμάσαι από εκείνη την ημέρα, ρώτησα τον πατέρα μου. Τις καμπάνες που χτυπούσαν σαν τρελές από τα χαράματα, μου απάντησε.

Στις 9:45 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί υπέστειλαν τη μισητή σημαία με τη σβάστικα από τον βράχο στον οποίο στεκόμαστε. Είχαν προηγηθεί 1.264 ημέρες κατοχής. 1.264 ημέρες πείνας, πόνου, θανάτου. Αμέσως μετά οι Γερμανοί κατέθεσαν υποκριτικά στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Λίγες ώρες πιο πριν επιχειρούσαν να ανατινάξουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στον Πειραιά και εκτελούσαν Έλληνες πατριώτες που το υπερασπίζονταν.

Από το πρωί εκείνης της ημέρας χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τα καμπαναριά όλων των εκκλησιών περνούσαν το μήνυμα. Ήμασταν ξανά ελεύθεροι.

Σε λίγη ώρα θα γίνει για 78η χρονιά η έπαρση της ελληνικής σημαίας που υφάνθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τα κορίτσια του Εργαστηρίου Απόρων Γυναικών. Είναι προσφορά του Συλλόγου των Αθηναίων. Στο κέντρο της σημαίας είναι η σφραγίδα των Αθηναίων Δημογερόντων του 1821 που απεικονίζει την Αθηνά λογχίζουσα.

Όπως και τότε, τη 18η Οκτωβρίου του 1944, θα τη μεταφέρουν κοπέλες από το Λύκειο των Ελληνίδων.

Είναι σημαντικό να τιμούμε τέτοιες ημέρες. Φωτίζουν τη συλλογική πορεία του ελληνικού λαού, την επιβίωση και τη συνέχειά του.

Πρωτίστως, συγκροτούν συλλογική μνήμη μέσα από τον πατριωτισμό και την εθνική συνείδηση.

Βεβαίως, η 12η Οκτωβρίου ζει στη σκιά των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου και αυτό είναι φυσιολογικό. Η 28η Οκτωβρίου κατέκτησε τη θέση της δίπλα στην 25η Μαρτίου εν μέσω της μαύρης κατοχής. Ήδη από την πρώτη επέτειο του ΟΧΙ χιλιάδες λαού σκέπασαν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με λουλούδια. Τα επόμενα δύο χρόνια, το 1942 και 1943, οι Έλληνες τίμησαν την επέτειο με αίμα συγκρουόμενοι με τους κατακτητές όταν έβγαιναν με τις σημαίες στους δρόμους και κατέθεταν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών αδελφών. Ο λαός επέβαλε τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Το κράτος ακολούθησε.

Στους δύσκολους μήνες που έρχονται, ιδίως στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, ας έχουμε κατά νου τα όσα ακολούθησαν τον Οκτώβριο του 1944 και την ανάγκη για εθνική ενότητα.

Σήμερα εμείς εδώ ας θυμηθούμε τα λόγια του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου:

«Η σημερινὴ πάνδημος συγκέντρωσις ἀποδεικνύει ὅτι ἔχομεν ὑπερνικήσει τὸν ἐμφύλιον πόλεμον καὶ ὅτι ἔχει ἐπιβληθῆ ἡ ἰδέα τῆς Ἐθνικῆς Ἑνώσεως».

Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Η εθνική ενότητα -η εθνική ένωσις του Παπανδρέου- παραμένει και σήμερα ο υπέρτατος στόχος. Η άθλια κατηγορία της προδοσίας εναντίον του πολιτικού αντιπάλου βαθαίνει τα ρήγματα και σπρώχνει προς μεγαλύτερο διχασμό.

Είναι μία κατηγορία που άρχισε να εκτοξεύεται εύκολα με την έναρξη του Εθνικού Διχασμού το 1915. Κυριολεκτικά στιγμάτισε την πολιτική ιστορία του κράτους μέχρι και πολύ πρόσφατα, και αποτέλεσε έναν παράγοντα που συντήρησε την πολιτική υπανάπτυξη του έθνους.

Στους δύσκολους μήνες που έρχονται, ιδίως στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, ας έχουμε κατά νου τα όσα ακολούθησαν τον Οκτώβριο του 1944 και την ανάγκη για εθνική ενότητα.

Θα κλείσω με μια φράση του Σεφέρη. Την επάνοδό του στην απελευθερωμένη Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την 12η Οκτωβρίου, την περιέγραψε ο ποιητής ως την «πιο όμορφη, την πιο αλαφριά μέρα του κόσμου». Σήμερα, μία αντίστοιχη όμορφη ημέρα, στον ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τιμούμε εκείνους που επί 3,5 χρόνια μετέβαλαν σε καθημερινή συνήθεια την πρόκληση του εχθρού και την περιφρόνηση του θανάτου και τους ευχαριστούμε που μας χάρισαν την ελευθερία μας.

Άγγελος Συρίγος ■ 12 Σεπτεμβρίου, 2022

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο Συνέδριο των Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στις 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη γεωπολιτική ρευστότητα, που επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Explainer: Τι προβλέπουν οι Συνθήκες για την άμυνα των νησιών

Σε μια ανάλυση διαρθρωμένη σε δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί τα κείμενα των διεθνών συμφωνιών που διέπουν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα ερείσματα των ελληνικών θέσεων…