ethnos.gr

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr τονίζει πως «στα νομικά λέμε ότι στον άμεσο δόλο ο δράστης επιδιώκει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή όταν δεν το επιδιώκει, το αποδέχεται ως αναγκαία συνέπεια της συμπεριφοράς του. Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο. Καταλήγει κάποια στιγμή σε θερμό επεισόδιο, είτε το επιδιώκει είτε το αποδέχεται ως μοιραία συνέπεια της συμπεριφοράς του».

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη ■ 18 Οκτωβρίου 2022

Στην συνέντευξή του ο κ. Συρίγος τονίζει πως «ο Ερντογάν προσπαθεί να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη απειλώντας και κινούμενος στα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου».

Αναφορικά με τη ρητορική της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών, υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα ο εξοπλισμός των νησιών είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας που απειλεί με πόλεμο». Τέλος, σημειώνει πως «το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πολλές ταυτόχρονες κρίσεις και στο μεταναστευτικό και στο ενεργειακό και στο θέμα της αποστρατικοποιήσεως».

Η τουρκική πλευρά συντηρεί μια εμπρηστική ρητορική και ιδίως τον τελευταίο καιρό συνεχίζει τις εμμονικές αναφορές της στην αποστρατικοποίηση των νησιών.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της αποστρατικοποιήσεως των νησιών. Η Τουρκία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε δυσχερή θέση ως προς τις αντιλήψεις που εκφράζει περί διεθνούς δικαίου. Ιδίως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο αποτελεί και παραβίαση της λογικής και της γεωγραφίας. Εγείροντας την αποστρατικοποίηση, η Τουρκία προβάλλει ένα θέμα στο οποίο θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις πως και η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ενώ οι διεθνείς συμφωνίες αναφέρονται σε περιορισμούς στα αμυντικά μέτρα ή και αποστρατικοποίηση, η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά. Στην πραγματικότητα ο εξοπλισμός των νησιών είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας που απειλεί με πόλεμο.

Αναλυτικότερα η συνέντευξη του κ. Συρίγου:

– Μέχρι πού πιστεύετε πως θα φτάσει; Μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο;

Η εκτίμησή μου πάντως είναι ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη απειλώντας και κινούμενος στα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου. Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί ως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό. Ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί. Στα νομικά λέμε ότι στον άμεσο δόλο ο δράστης επιδιώκει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή όταν δεν το επιδιώκει, το αποδέχεται ως αναγκαία συνέπεια της συμπεριφοράς του. Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο. Καταλήγει κάποια στιγμή σε θερμό επεισόδιο, είτε το επιδιώκει είτε το αποδέχεται ως μοιραία συνέπεια της συμπεριφοράς του.

– Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο και τώρα επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Θεωρείτε πως μπορεί να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί και να επιχειρήσει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης;

Για να μπορέσει κάποιος να κάνει γεωτρήσεις θα πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Αυτό γίνεται μόνον με σεισμογραφικές έρευνες. Η περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι αχαρτογράφητη. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Μπορεί βεβαίως να το κάνει ως συμβολική κίνηση ασκήσεως κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρίς όμως πιθανότητα να βρεθεί κάτι. Πολύ πιο πιθανό είναι να θελήσει η Τουρκία να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις στα νότια του νησιού για να έχει μια πρώτη εικόνα πιθανών στόχων για γεώτρηση. Θα εμφανιστεί ότι κάνει αυτές τις κινήσεις για λογαριασμό της Λιβύης. Όταν η ελληνική πλευρά αντιδράσει, η Τουρκία θα λέει να απευθυνθούμε στην Λιβύη. Βεβαίως, όλη αυτή ιστορία με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη. Είναι σχεδιασμός Τούρκων και αποτελεί εφαρμογή της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι πως η περιοχή του τούρκο-λιβυκού μνημονίου βρίσκεται εντός της οριοθετημένης εκτάσεως μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει κηρύξει στην συγκεκριμένη έκταση ΑΟΖ.

Πολύ πιο πιθανό είναι να θελήσει η Τουρκία να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις στα νότια του νησιού για να έχει μια πρώτη εικόνα πιθανών στόχων για γεώτρηση. Θα εμφανιστεί ότι κάνει αυτές τις κινήσεις για λογαριασμό της Λιβύης.

– Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά εκτοξεύει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Εκτιμάτε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος από την γειτονική χώρα;

Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα το τραγικό περιστατικό με το ναυάγιο έξω από την Λέσβο. Τα στοιχεία που έχουμε είναι τα ακόλουθα. Οι Τούρκοι φόρτωσαν σε ένα ανοιχτό φουσκωτό περίπου 50 άτομα. Η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη, είχε 7-8 μποφόρ. Όποιος ξέρει τι σημαίνει τέτοιος άνεμος, καταλαβαίνει ότι τους έστελναν στο θάνατο. Με πλοία τους έκαναν απάγκιο μέχρι να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά τους άφησαν. Θεωρώ ότι στόχευαν στην δημιουργία εντυπώσεων εν όψει της συναντήσεως στην Πράγα των ηγετών της περιοχής όπου θα συμμετείχε και ο τούρκος πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός. Ας θεωρήσουμε όμως δεδομένο, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πολλές ταυτόχρονες κρίσης και στο μεταναστευτικό και στο ενεργειακό και στο θέμα της αποστρατικοποιήσεως.

– Εδώ και καιρό ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ξεδιπλώσει την αναθεωρητική του ατζέντα, πυροδοτώντας αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή. Τελικά, πόσο κοντά είμαστε στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία;

Έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα κυρώσεων που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβληθεί στην Τουρκία όταν προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες. Αυτές οι κυρώσεις επιβάλλονται όταν υπάρξουν παραβιάσεις. Δημιουργήθηκαν την περίοδο που η Τουρκία προχωρούσε σε παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ το 2019-20. Τότε, όμως, τα πρόσωπα προς τα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις δεν ήσαν τέτοιου κύρους και επιρροής που θα υποχρέωναν την Τουρκία να το ξανασκεφτεί. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει αυτή τη φορά να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στάση επί της ουσίας και όχι στα χαρτιά. Γι’ αυτό το λόγο ήταν κρίσιμη η στάση της ελληνικής πλευράς στο ουκρανικό. Η χώρα μας επέλεξε να είναι στην πρωτοπορία των κρατών που επέβαλαν κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατ’ αυτό τον τρόπο, έχει το ηθικό και διπλωματικό έρεισμα να απαιτήσει ανάλογη στάση από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σε περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα.

– Όσον αφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία -δηλαδή την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) όπως ονομάζεται- τι να αναμένουμε το επόμενο διάστημα;

Οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ήρθαν για να μείνουν. Όσοι καλόπιστοι αμφέβαλλαν για την σημασία του ελέγχου της παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων, πιστεύω ότι θα έχουν αλλάξει άποψη μετά τα ακραία που αποκαλύφθηκαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στην πανεπιστημιακή εστία Ζωγράφου. Όταν δημιουργείς περιοχές που βρίσκονται εκτός νομικού ελέγχου, καταλήγεις σε τέτοια τέρατα. Αυτό είχε γίνει με τη θέσπιση διατάξεων που δημιουργούσαν άβατο της αστυνομίας στα ΑΕΙ. Με υπομονή και επιμονή το επόμενο χρονικό διάστημα οι ΟΠΠΙ θα γίνουν αποδεκτές στα πανεπιστήμια διότι θα προσφέρουν ασφάλεια.

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο Συνέδριο των Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στις 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη γεωπολιτική ρευστότητα, που επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Explainer: Τι προβλέπουν οι Συνθήκες για την άμυνα των νησιών

Σε μια ανάλυση διαρθρωμένη σε δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί τα κείμενα των διεθνών συμφωνιών που διέπουν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα ερείσματα των ελληνικών θέσεων…