Άγγελος Συρίγος στο Reader: Μαστίγιο και καρότο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται να επιστρέψει στο πεδίο των προκλήσεων με ερευνητικά σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ, μετά την Πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη σε λίγες ημέρες, εκφράζει μιλώντας στο Reader.gr ο υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος. Υπογραμμίζει ότι το μόνο που συγκρατεί την Άγκυρα από τις αναθεωρητικές της κινήσεις είναι η ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, οι οποίες κινούνται στη λογική τόσο του μαστιγίου, όσο και του καρότου προς την Τουρκία.

Είδαμε ότι με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού επανεκκινούν μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από τις 10 Μαϊου και μετάαλλά όχι τα πανεπιστήμια δια ζώσηςΓιατί δεν προκρίθηκε η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατραέστω με self-test;

Υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα στο να αρχίσει η μαζική επιστροφή των φοιτητών, ένα από αυτά είναι ότι αρκετοί έχουν ξενοικιάσει τα διαμερίσματά τους και θα έπρεπε να κληθούν να πάνε για είκοσι μέρες. Πρακτικά, αυτό είναι δύσκολο. Δίνουμε έμφαση στις κλινικές, πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις, οι οποίες αφορούν ποσοστό του συνολικού αριθμού των φοιτητών. Είναι σαφές όμως ότι εξετάσεις, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα γίνουν, όπως έγιναν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2020. Δηλαδή, θα είναι στην κρίση του τμήματος αν θα γίνουν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Για τους φοιτητές που θα κληθούν να δώσουν δια ζώσης εξετάσειςθα προβλεφθεί η διαδικασία των self-test;

Κατά πάσα πιθανότητα ναι.

Πάμε στα εθνικά θέματαΠαρ’ όλη την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ΔένδιαΤσαβούσογλουφαίνεται πως η Τουρκία δεν προτίθεται να επανέλθει άμεσα στο πεδίο των προκλήσεωνΕκτιμάτε ότι αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνεςτουλάχιστον ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος Ιουνίου;

Το κρίσιμο στοιχείο που συγκρατεί την Τουρκία σε αυτή τη φάση είναι η αποκατάσταση των σχέσεων της με τη νέα αμερικανική ηγεσία. Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο θα συγκρατηθεί μετά την Πενταμερή συνάντηση που θα γίνει στη Γενεύη, στο τέλος Απριλίου. Πιθανόν να δούμε, αργότερα μέσα στον Μάιο, να ξαναβγάζουν ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σε αυτή τη φάση θα συγκρατηθούν, αλλά η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Η Τουρκία έχει περάσει σε άλλη διάσταση εδώ και καιρό. Δηλαδή, αργά ή γρήγορα, θα τα βγάλει τα σκάφη της.

Ως προς τις ΗΠΑπάντωςδεν βλέπουμε ιδιαίτερα μεγάλη πρόοδουπό την έννοια ότι η Τουρκία τέθηκε και επισήμως εκτός του προγράμματος για τα F-35 και αναγνωρίζεται πλέον η Γενοκτονία των Αρμενίωνκάτι που το τουρκικό λόμπι αντιπάλευε εδώ και χρόνια..

Είναι η κίνηση που γίνεται μεταξύ του μαστιγίου και του καρότου. Αυτά που περιγράψατε κ. Ευγενίδη είναι το μαστίγιο. Εγώ μπορώ να σας πω δύο κινήσεις που είναι το «καρότο». Αρχικά, γίνεται διάσκεψη για το περιβάλλον και έχουν κληθεί πάνω από 25 ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ερντογάν. Άρα, θα υπάρξει μια πρώτη επαφή. Δεύτερον, η διάσκεψη για το Αφγανιστάν θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Επομένως, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ περνούν μηνύματα σκληρά, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και το μήνυμα «αν συμμορφωθείτε, θα τα βρούμε».

Τα μηνύματα αυτάόμωςτα ακούει η ΤουρκίαΓιατί ο Ερντογάντην ίδια ώρα προσπαθεί να κάνει παιχνίδι με τη ΡωσίαΔιερωτώμαιαν υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να πέσει θύμα της υπερέκτασής της..

Έχετε δίκιο. Από την άλλη, ο Ερντογάν είναι εντελώς πραγματιστής. Όταν χρειάζεται να επιβιώσει, επιβιώνει. Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι η χώρα του είναι εξίσου ισχυρή με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία ή η Γαλλία. Επομένως, μπορεί να καθορίζει εντελώς αυτόνομα την εξωτερική πολιτική της χώρας του, ανεξαρτήτως του τι θα ήθελαν οι ΗΠΑ. Επομένως, προσπαθεί να παίξει πολλά παιχνίδια και κρατά ευαίσθητες ισορροπίες σε πολλά μέτωπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν πιεστεί πολύ, δεν θα επιλέξει την επιβίωσή του. Αντιθέτως, έχει δείξει ότι επιλέγει πάντα την επιβίωσή του.

Ως προς την Πενταμερή στη Γενεύητις επόμενες μέρεςτο γεγονός ότι επανεκκινεί η διαδικασία συζήτησηςμπορεί να δώσει κάποια προοπτική στο ζήτημαΓιατί πλέον συζητάμε σε εντελώς διαφορετική βάσηαπό τη μία τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και από την άλλη λύση δύο κρατών…

Δεν υπάρχει προοπτική σε αυτή τη φάση. Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι μπαίνουν ξανά σε αυτή τη φάση για να θέσουν νέους όρους επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θέλει να επιλυθεί το Κυπριακό. Ενδιαφέρεται να μπει στη διαδικασία στον βαθμό που θα βελτιωθεί η θέση της. Αν δεν υπήρχαν τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα είχε λόγο να μπει σε οιονδήποτε διάλογο. Για την Τουρκία το Κυπριακό έχει λυθεί από το 1974. Ο λόγος που μπαίνει τώρα είναι για να δει πώς μπορεί να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα. Όχι δια των Τουρκοκυπρίων που θα ήταν λογικό και φυσικό, αλλά απευθείας η ίδια ως άμεσα εμπλεκόμενη χώρα.

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο Συνέδριο των Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στις 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη γεωπολιτική ρευστότητα, που επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.