Οι Ντρέδες μέσα στο μεγάλο ποτάμι του ελληνισμού

 

Στο Μέγαρο Μουσικής, συζητήσαμε για τους θρυλικούς Ντρέδες, που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας σε μία ιστορική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαζί με τον τέως ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλου, με την πρόεδρο της Επιτροπή «Ελλάδα 2021», Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μ. Δημόπουλο, και άλλους σημαντικούς ομιλητές.

 

Επί των Δεσποτών του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνού (1349-1360), Θεόδωρου Παλαιολόγου (1384) και Δημήτριου Παλαιολόγου (1395) εγκαταστάθηκαν στο οροπέδιο του Δωρίου στην Μεσσηνία οι Ντρέδες. Μάλλον προέρχονταν από την περιοχή της σημερινής Θεσπρωτίας. Το οροπέδιο του Δωρίου  ήταν το όριο μεταξύ του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά και του φράγκικου Πριγκηπάτου της Αχαΐας (ή της Ανδραβίδας). Η παροχή καλλιεργήσιμων γαιών στους σκληροτράχηλους χριστιανούς ορθοδόξους Ντρέδες στην περιοχή διασφάλιζε ότι δύσκολα οι Φράγκοι θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στα εδάφη του Δεσποτάτου του Μυστρά. Η συνείδησή τους ταυτιζόταν με τη συνείδηση των υπολοίπων ορθοδόξων της Πελοποννήσου. Ήσαν τμήμα αυτού που είναι σήμερα γνωστό ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τότε λεγόταν Ρωμανία ή ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μιλούσαν αρβανίτικα; Προφανώς! Εξ ίσου προφανώς για τους ίδιους, συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στους αγώνες του ελληνικού έθνους ως αυτονόητο τμήμα αυτού του έθνους. Επί χιλιετίες έρχονταν νέοι πληθυσμοί σε ελληνικά εδάφη.

 

Πριν τους Αρβανίτες είχαν έλθει Ρωμαίοι και αργότερα εμφανίσθηκαν Σλάβοι. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί προσαρμόζονταν και αφομοιωνόταν από το υπόλοιπο πληθυσμιακό σύνολο προσφέροντας τις δικές του πολιτισμικές επιρροές. Η εθνική μας ταυτότητα είναι πρωτίστως πολιτισμική. Η ισχύς του ελληνικού πολιτισμού είναι η δυνατότητά του να ενσωματώνει δημιουργικά νέους πληθυσμούς και νέα στοιχεία. Μπορείς σε ένα ποταμό να πεις ποιο νερό προήλθε από εκείνη ή την άλλη πηγή;  Έτσι ακριβώς και οι Ντρέδες ήσαν τμήμα του μεγάλου ποταμού που αποτελούσε το ελληνικό έθνος.

Ξανασυναντάμε τους Ντρέδες στις 23 Μαρτίου του 1821. Μία ομάδα τους είχαν εγκατασταθεί στη θέση Κακόρεμα, έξω από την Κυπαρισσία. Σκοπός τους ήταν να επιτεθούν στους Τούρκους της πόλεως που, έχοντας πληροφορηθεί τις επαναστατικές κινήσεις, ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν, όπως ιστορεί ο πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής:

 

Παραλαβών δε ό Πρωτοσύγκελλος τούς εις το Κακόρευμα φυλάττοντας αυτούς Ντρέδες, απήλθεν εις την θέσιν Κεφαλάρι ύποκάτωθεν του χωρίου Σουλιμά όπου εύρε τον Πρωτοπαπάν Τζόρη, τον Σιράκον, τον Αλέξιον Φούτζην, και όλους όσους είχε κατηχημένους και ώδηγημένους εις την Εταιρίαν, έχοντας τεταγμένους και έως 600 άλλους Ντρέδες όπλοφόρους, και μίαν σημαίαν από λευκόν πανίον επάνω εις ένα κάλαμον»

Οι αρχηγοί των Ντρέδων είχαν ήδη μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία, όπως και πολλοί έλληνες οπλαρχηγοί του Μωριά και της Ρούμελης. Είναι συγκινητική η εικόνα των περίπου οπλοφόρων που επαναστάτησαν κατά των Τούρκων και για σημαία τους έδεσαν ένα άσπρο σεντόνι σε ένα καλάμι. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο αγώνας. Η περιγραφή του Φραντζή επιβεβαιώνει κάτι που το ξέρουμε εμπειρικά.

 

Οι επαναστάτες πρόγονοί μας αυτοί οι ταπεινοί, απλοί και αγράμματοι ή ολιγογράμματοι άνθρωποι, οι χωριάτες όπως θα λέγαμε σήμερα, επαναστάτησαν εναντίον μίας πανίσχυρης αυτοκρατορίας και νίκησαν.

Κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως συναντάμε τους Ντρέδες σε όλες τις μεγάλες μάχες της Πελοποννήσου. Από το Βαλτέτσι, στα Δερβενάκια, στην Τριπολιτσά, στο Μανιάκι μέχρι το Μέγα Σπήλαιο το 1827. Τον Απρίλιο του 1827 κατορθώνουν και αποκρούουν τις συστηματικές προσπάθειες του Ιμπραήμ να εισβάλει στην ορεινή Τριφυλία.

Σκληροτράχηλοι πολεμιστές στις επαναστάσεις, ακάματοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε καιρούς ειρήνης και με σημαντικό μεγαλύτερο ποσοστό ως προς την αναλογία τους συμμέτοχοι στην επιστημονική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Αυτοί με τους υπόλοιπους Έλληνες που ξεκίνησαν την επανάσταση με ένα πανί για σημαία δεμένο πάνω σε ένα καλάμι, οδήγησαν στο σύγχρονο ελληνικό κράτος δημιούργησαν το πιο επιτυχημένο και το πιο πλούσιο κράτος από αυτά που ξεπήδησαν από τα ερείπια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τους ευγνωμονούμε και τιμούμε τη μνήμη τους!

 

 

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο Συνέδριο των Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στις 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη γεωπολιτική ρευστότητα, που επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.