Συνηθίζουμε να αποκαλούμε το Καστελόριζο «ακριτικό», αλλά φτάνει να βρεθείς εκεί για να συνειδητοποιήσεις ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδος και στις καρδιές όλων μας.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από το Συνέδριο με θέμα «Δίκαιο της Θάλασσας και οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο» στο Καστελόριζο στο οποίο συμμετείχαν ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές-μέλη της Παγκόσμιας Διακοικοβουλευτικής Ενώσεως Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ομιλητές-Ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές-μέλη

Στην ομιλία μου επικεντρώθηκα στη σημασία του Καστελόριζου και στον λόγο που τόσο πολύ ενοχλεί την Τουρκία η παρουσία του στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Εκκινώντας από το συγκεκριμένο ακριτικό νησί, επεσήμανα ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί γενικώς τα δικαιώματα όλων των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτό αφορά όχι μόνον στο Καστελόριζο αλλά και στην Κρήτη ή στη Ρόδο που είναι αντιστοίχως το πέμπτο και το ένατο σε μέγεθος και πληθυσμό νησιά της Μεσογείου.

                                                     

 

Αναφέρθηκα επίσης στο τουρκικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας». Επεσήμανα ότι τέκνο αυτού του δόγματος είναι το μνημόνιο συνεργασίας, όπως αποκλήθηκε, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την μεταξύ τους θαλάσσια οριοθέτηση.

Αναφέρθηκα στα άρθρα 74 και 83 της Συμβάσεως για το Δίκαιο της θάλασσας που ορίζουν ότι θαλάσσιες οριοθετήσεις γίνονται μόνον μεταξύ κρατών που έχουν αντικρυστές ή παρακείμενες ακτές. Στην περίπτωση του τούρκο Λιβυκού μνημονίου δεν υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα που να επιτρέπει συμφωνία. Μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης μεσολαβούν οι ακτές δεκάδων ελληνικών νησιών. Παρ’ όλα αυτά για την Τουρκία η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας αποτελούσε στρατηγική κίνηση, καθώς έως τώρα έδινε τη δική της ερμηνεία σε υφιστάμενα νομικά καθεστώτα που είχαν συσταθεί στο παρελθόν από διεθνείς συνθήκες. Εφ’ εξής έχει τη δική της συνθήκη που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο νομικό καθεστώς».

                                                     

 

Τέλος. αναφέρθηκα στην περυσινή ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Επρόκειτο για την πλέον σοβαρή και μακροβιότερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ήταν το αποτέλεσμα των ενο-οθωμανικών φαντασιώσεων περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Λύση μπορεί μόνο να βρεθεί με τη διευθέτηση των θαλασσίων ορίων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην περιοχή.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί οριοθέτηση εξαιτίας των αμφισβητήσεων της Τουρκίας, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 

Συγκινητική στιγμή: Στην είσοδο του κτηρίου  με περίμενε ένας νεαρός

και μου ζήτησε να του υπογράψω αντίγραφο του βιβλίου μου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.                                                                                                                                                                                                                         

                                                                                       .                                                                                                                                                         

Η Σαντράπειος Σχολή, προσφορά του ομογενούς Καστελοριζιού Λουκά Σαντραπέ

και της συζύγου του Αναστασίας το 1903. Είχε ως αρχιτεκτονικό

πρότυπο το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αθήνα.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου που παραμένει ημιτελής από το 1908.

Είχε ως αρχιτεκτονικό πρότυπο τον ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και χρηματοδότηση

του ζεύγους Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου ολοκληρώνεται.

Με τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή

 Στο λιμάνι στο Καστελόριζο.

 

Print Friendly, PDF & Email