Η αστυνομία δέρνει φοιτητές…
Ή τουλάχιστον, εάν δεν δέρνει τώρα φοιτητές, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δείρει φοιτητές διότι η αστυνομία ως εκ της φύσεως της είναι δημιουργημένη για να δέρνει φοιτητές.
Του Άγγελου Συρίγου ■ 24 Ιανουαρίου 2023
Αυτό τουλάχιστον είναι το νόημα από το σποτάκι που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια:
«Πώς να κάνεις μία ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή; Πανεύκολο! Σπουδάζεις στη Σχολή που θες, διαβάζεις με τους φίλους σου και κυνηγάς το όνειρό σου. Α! συγνώμη! Ξέχασα ότι η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια και δέρνει… Άδικο δεν είναι;»
Σε αυτές τις 35 λέξεις εντοπίζεται η φιλοσοφία που έχει η αριστερά (που έχει κυβερνήσει τη χώρα…) και για τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και για το ρόλο της αστυνομίας.
Το σποτάκι αποτελεί ένα ακόμη ακραίο σύμπτωμα κοινωνικού αυτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα σήμερα έχει 25 πανεπιστήμια. Ας πάει κάποιος επίσκεψη σε κάποιο από αυτά. Άραγε η εικόνα που θα αντικρίσει είναι αστυνομικοί (σε κατάσταση μανίας, προφανώς) να στήνουν καρτέρι σε φοιτητές και όπου τους πετυχαίνουν να τους δέρνουν; Προφανώς και όχι! Αυτός είναι όμως ο μύθος που αναπαράγει η αριστερά μετά το 1974. Είναι αυτή η αντίληψη που μέχρι και το 2019 είχε οδηγήσει στην απαγόρευση εισόδου ακόμη και της πυροσβεστικής μέσα στα ΑΕΙ καθ’ ότι είναι «κρατική δύναμη». Θυμάμαι το 2006 όταν είχε τραυματιστεί ένας φοιτητής μέσα στο Πάντειο που οι τραυματιοφορείς ζητούσαν συνοδεία για να μπουν μέσα να τον παραλάβουν. Επρόκειτο για επιτομή της μεταπολιτευτικής μας χρεοκοπίας.
Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται ιδεολογικά από την ψευδο-επαναστατική υποκουλτούρα στα ΑΕΙ που υποτίθεται ότι συμβολίζει αντίσταση, ανατροπή και επανάσταση. Αυτή την αντίληψη αντιπροσωπεύει πρωτίστως στα πανεπιστήμια η αντιεξουσιαστική αριστερά. Το κύριο γνώρισμά της είναι η βία. Δεν πρόκειται για επιφαινόμενο άλλων αιτίων. Είναι η βία για τη βία. Επικαλύπτει την απουσία ιδεολογίας με συνθήματα του τύπου «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία». Οι αντιεξουσιαστές, όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ φαντασιώνονται ότι μέσα στα πανεπιστήμια αντιστέκονται απέναντι σε κάποια χούντα.
Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται ιδεολογικά από την ψευδο-επαναστατική υποκουλτούρα στα ΑΕΙ που υποτίθεται ότι συμβολίζει αντίσταση, ανατροπή και επανάσταση.
Πού παραπέμπει το σποτάκι με την αστυνομία που δέρνει φοιτητές; Στα όσα συνέβησαν όταν το 2021 η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να δημιουργήσει μία πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο ισόγειο του Βιολογικού τμήματος δαπάνης 1.300.000 ευρώ. Από το 1988 υπήρχε στον ίδιο χώρο ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι κάποιων οργανώσεων της αντιεξουσιαστικής αριστεράς. Οι αστυνομικές αρχές απέβαλαν τους αντιεξουσιαστές και άρχισαν οι εργασίες. Κάποια στιγμή οι αποβληθέντες καταληψίες πήγαν χαράματα με βαριοπούλες και έσπασαν τους τοίχους που ανεγείρονταν. Έκτοτε ο χώρος φυλάσσεται διαρκώς από φύλακες και όποτε χρειαστεί παρεμβαίνει και η αστυνομία για να προχωρήσουν οι εργασίες. Η αστυνομία στο Αριστοτέλειο δεν βρίσκεται για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των φοιτητών. Προστατεύει τη δημόσια περιουσία από εκείνους που την καταστρέφουν με βαριοπούλες. Η αστυνομία είναι εκεί για να βοηθήσει στο χτίσιμο βιβλιοθήκης!
Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα συνιστά ύβρη και για την αστυνομία. Τί σχέση έχει η αστυνομία του 2023 με την αστυνομία της περιόδου της δικτατορίας; Έχουν πάρει είδηση στον ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι οι βάσεις για την εισαγωγή στη σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας; Σταθερά μετά το 2014 κινούνται μεταξύ 17.760 και 18.200 μορίων. Ουσιαστικά στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας κατευθύνεται εδώ και πολλά χρόνια ένα εξαιρετικά υψηλού μορφωτικού επιπέδου δυναμικό απολύτως ισότιμο με όσους εισάγονται στα πιο περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας. Και εάν νομίζουμε ότι αυτό ισχύει μόνον για τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, τα ίδια κατ’ αναλογίαν ισχύουν και για τη Σχολή Αστυφυλάκων. Από το 2014 και μετά οι βάσεις εισαγωγής κινούνται μεταξύ 15.000-16.000 μορίων. Αυτοί οι άνθρωποι άλλη δουλειά δεν έχουν από το να αναζητούν να δείρουν φοιτητές στα πανεπιστήμια;
* Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.