Περίεργο! Η Τουρκία ανανέωσε ακόμη μία Navtex

 

Οι οπαδοί της θεωρίας που θέλει την Τουρκία να εξαναγκάζεται να απαντά στις προκλητικές κινήσεις Ελλάδος και Κύπρου, μπορούν να κοιμούνται ικανοποιημένοι.

 

Η ανακοίνωση της νέας τουρκικής NAVTEX έγινε όταν η Αθήνα «προκαλούσε» την Άγκυρα δεχόμενη την επίσκεψη του αιγυπτίου πρόεδρου Σίσι, δεδηλωμένου εχθρού του Ερντογάν…

 

Την ίδια ώρα ο στολίσκος των τουρκικών πλοίων με το Ορούτς Ρέις εκινείτο 98 χλμ νοτιανατολικά της Ρόδου και 112 χλμ νοτίως των τουρκικών ακτών, πάνω από περιοχή που η Ελλάδα διεκδικεί βασίμως δικαιώματα ως τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα NAVTEX, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποφεύγει (προς το παρόν) να αγγίξει περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Πρόκειται για το όριο της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

 

Το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή επί 43 συνεχόμενες ημέρες. Η εμπειρία από την προηγούμενη κρίση του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου λέει ότι κάθε 45 περίπου ημέρες το «Ορουτς Ρέις» μπορεί να χρειασθεί μία «βολική» συντήρηση. 

 

Εξ άλλου πλησιάζει επικίνδυνα και η ημερομηνία της συγκλήσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Συνεπώς το ερευνητικό σκάφος θα μπορούσε να απομακρυνθεί για λίγες ημέρες, δείχνοντας (πάντα) την εποικοδομητική διάθεση της Τουρκίας. Στην ίδια λογική θα πρέπει να εντάξουμε και το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου σε Δένδια.

 

Επιδιώκει να διαμορφώσει ένα στοιχειωδώς καλύτερο κλίμα για την Τουρκία εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

 

Στο μεταξύ χρονικό διάστημα ο Ερντογάν προλαβαίνει να προχωρήσει σε μία «ήπια» κίνηση με πολλούς συμβολισμούς: μαζί με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας (1ος συμβολισμός), στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (2ος συμβολισμός), την επέτειο ανακηρύξεως του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου (3ος συμβολισμός) να κάνει πικ-νικ, όπως αρμόζει σε μία πρώην τουριστική περιοχή… 

 

Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά από τον Σεπτέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και η Γαλλία.

 

Μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναλήψεως των καθηκόντων από το νέο Αμερικανό πρόεδρο στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσολαβούν 40 ημέρες.

 

Είναι το πλέον επίφοβο διάστημα για να επιδιώξει η Τουρκία να επιβεβαιώσει το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με ακραίες κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες. Η πορεία της τουρκικής οικονομίας είναι ένας από αυτούς.

 

Μέχρι προσφάτως ήταν το δυνατό σημείο του Ερντογάν. Έχει εξελιχθεί στην πλέον βασική απειλή εναντίον του.

 

Ένας άλλος απρόβλεπτος παράγοντας είναι η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία. Απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να είναι ακόμη και ο καιρός.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν πρόκειται να βαρεθούμε εκείνες τις εβδομάδες.

Επικαιρότητα

«Αλέξανδρος εισήχθη εις κλινικήν»

«Αλέξανδρος εισήχθη εις κλινικήν» Στις 15 Ιουλίου 1974, εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ενορχηστρωμένο από την ελληνική χούντα – Τι συνέβη πραγματικά; Του Άγγελου

Τα Βαλκάνια κάτω από την επιφάνεια

Τα Βαλκάνια κάτω από την επιφάνεια Βαλκάνια! Συνήθως ξεκινάμε με το σχόλιο που υποτίθεται ότι έκανε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη Ιστορία από

Σχολιασμός της συνέντευξης Ερντογάν

Σχολιασμός της συνέντευξης Ερντογάν Η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καθημερινή, παραμονή της επισκέψεως του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα. Του Άγγελου