Περίεργο! Η Τουρκία ανανέωσε ακόμη μία Navtex

 

Οι οπαδοί της θεωρίας που θέλει την Τουρκία να εξαναγκάζεται να απαντά στις προκλητικές κινήσεις Ελλάδος και Κύπρου, μπορούν να κοιμούνται ικανοποιημένοι.

 

Η ανακοίνωση της νέας τουρκικής NAVTEX έγινε όταν η Αθήνα «προκαλούσε» την Άγκυρα δεχόμενη την επίσκεψη του αιγυπτίου πρόεδρου Σίσι, δεδηλωμένου εχθρού του Ερντογάν…

 

Την ίδια ώρα ο στολίσκος των τουρκικών πλοίων με το Ορούτς Ρέις εκινείτο 98 χλμ νοτιανατολικά της Ρόδου και 112 χλμ νοτίως των τουρκικών ακτών, πάνω από περιοχή που η Ελλάδα διεκδικεί βασίμως δικαιώματα ως τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα NAVTEX, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποφεύγει (προς το παρόν) να αγγίξει περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Πρόκειται για το όριο της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

 

Το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή επί 43 συνεχόμενες ημέρες. Η εμπειρία από την προηγούμενη κρίση του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου λέει ότι κάθε 45 περίπου ημέρες το «Ορουτς Ρέις» μπορεί να χρειασθεί μία «βολική» συντήρηση. 

 

Εξ άλλου πλησιάζει επικίνδυνα και η ημερομηνία της συγκλήσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Συνεπώς το ερευνητικό σκάφος θα μπορούσε να απομακρυνθεί για λίγες ημέρες, δείχνοντας (πάντα) την εποικοδομητική διάθεση της Τουρκίας. Στην ίδια λογική θα πρέπει να εντάξουμε και το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου σε Δένδια.

 

Επιδιώκει να διαμορφώσει ένα στοιχειωδώς καλύτερο κλίμα για την Τουρκία εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

 

Στο μεταξύ χρονικό διάστημα ο Ερντογάν προλαβαίνει να προχωρήσει σε μία «ήπια» κίνηση με πολλούς συμβολισμούς: μαζί με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας (1ος συμβολισμός), στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (2ος συμβολισμός), την επέτειο ανακηρύξεως του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου (3ος συμβολισμός) να κάνει πικ-νικ, όπως αρμόζει σε μία πρώην τουριστική περιοχή… 

 

Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά από τον Σεπτέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και η Γαλλία.

 

Μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναλήψεως των καθηκόντων από το νέο Αμερικανό πρόεδρο στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσολαβούν 40 ημέρες.

 

Είναι το πλέον επίφοβο διάστημα για να επιδιώξει η Τουρκία να επιβεβαιώσει το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με ακραίες κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες. Η πορεία της τουρκικής οικονομίας είναι ένας από αυτούς.

 

Μέχρι προσφάτως ήταν το δυνατό σημείο του Ερντογάν. Έχει εξελιχθεί στην πλέον βασική απειλή εναντίον του.

 

Ένας άλλος απρόβλεπτος παράγοντας είναι η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία. Απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να είναι ακόμη και ο καιρός.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν πρόκειται να βαρεθούμε εκείνες τις εβδομάδες.

Επικαιρότητα

4 Ερωτήσεις στον Άγγελο Συρίγο

Kύριε Συρίγο, τι σηματοδοτεί για τη ΝΔ η καταψήφιση της πρότασης μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, και αν είστε ικανοποιημένος εν γένει από τη συζήτηση που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο;

Η αστυνομία δέρνει φοιτητές…

Ή τουλάχιστον, εάν δεν δέρνει τώρα φοιτητές, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δείρει φοιτητές διότι η αστυνομία ως εκ της φύσεως της είναι δημιουργημένη για να δέρνει φοιτητές. Αυτό τουλάχιστον είναι το νόημα από το σποτάκι που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Με αφορμή τη δήλωση Συρίγου: Αν ικανοποιηθούν οι όροι του κ. Μενέντεζ και της Ομογένειας, μήπως είναι καλύτερα να προμηθευτεί η Τουρκία τα F-16 απο τις ΗΠΑ;

Το αρνητικό σχόλιο στο διαδίκτυο έρχεται, σχεδόν, αντανακλαστικά σε πολλούς. Ο Άγγελος Συρίγος είναι απο τις καλύτερες περιπτώσεις…

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Άγγελος Συρίγος μίλησε στο «Π» για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για την ακαδημαϊκή…

Άγγελος Συρίγος: Σκοινιά

Εχει πέσει πολλή πρακτορολογία. Στο δευτερόλεπτο η δημόσια συζήτηση εκτρέπεται στη μισαλλόδοξη καχυποψία πως ό,τι λέγεται έχει πίσω του μια σκοτεινή σκοπιμότητα κατά του εθνικού συμφέροντος. Πράκτορες όσοι πίστεψαν στη μικρή Μαρία. Εθνικοί μειοδότες όσοι διαπραγματεύονται φόρμουλα επιστροφής των Γλυπτών. Πράκτορας και ο Αγγελος Συρίγος, που βρέθηκε να εγκαλείται για ελλιπή…

Μια αποτίμηση της επετείου του 1922

Είναι δύσκολη η διαχείριση της μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εν αντιθέσει προς τις εκδηλώσεις του 1821 όπου είχαμε μια ιστορία θριάμβου, το 2022 είχαμε να διαχειριστούμε τα 100 χρόνια από την πιο τραγική σελίδα της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Απάντηση υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου σε ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ περί F-16

Σχετικώς με τη δήλωσή μου ότι «μας συμφέρει μακροπρόθεσμα η Τουρκία να προμηθευθεί αμερικανικά F-16 ενώ παράλληλα τελεί υπό τον έλεγχο της Δύσεως» καθώς και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζω τα ακόλουθα: