Το πανεπιστήμιο δεν είναι η τέταρτη λυκείου αλλά μια άλλη βαθμίδα εκπαιδεύσεως για την οποία απαιτείται συγκεκριμένο ακαδημαϊκό επίπεδο.

Μέχρι το 2020 είχαμε το φαινόμενο εισαγωγής στα ΑΕΙ υποψηφίων που είχαν γράψει στις εξετάσεις κάτω από μονάδα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών στην ΕΕ που εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο (το 2019 ήταν 41,1%). Ακόμη χειρότερα, στα πανεπιστημιακά τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής ο μέσος όρος αποφοιτήσεως είναι γύρω στο 20%, ενώ υπάρχουν και τμήματα στα οποία το ποσοστό αποφοιτήσεως κινείται μεταξύ 3% και 8%!

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το 2021 θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την είσοδο των αποφοίτων Λυκείων στα ΑΕΙ. Η ΕΒΕ δεν είναι ένας συγκεκριμένος βαθμός (π.χ. το 10) αλλά κάθε χρόνο προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων στο καθένα από τα επιστημονικά πεδία των πανελλαδικών εξετάσεων. Μέσω της ΕΒΕ επιτυγχάνεται η ποιοτική αναβάθμιση των ανώτατων σπουδών.

Επικαιρότητα

Οι μέθοδοι του προξενείου

Τα όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Οι δε τουρκικές παρεμβάσεις είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές. Παραμένει η «μαύρη λίστα».

9+1 απαντήσεις του Άγγελου Συρίγου στο SLpress.gr

Δεν είναι αμφίρροπη η αναμέτρηση υποστηρίζει ο υφυπουργός Παιδείας και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Άγγελος Συρίγος στο SLpress, προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης…