Φωτ. από Η Βραδυνή ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Στην αποκρυπτογράφηση των κινήσεων του Τούρκου προέδρου και της Άγκυρας προχωρά ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Από vradini.gr ■ 14 Οκτωβρίου 2022

Τονίζει ότι η Τουρκία «έχει επιλέξει να ανοίξει τρία μέτωπα. Το Μεταναστευτικό, τους υδρογονάνθρακες και την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών», και καθώς ο Ερντογάν δεν έχει πρόβλημα να ανοίγει πολλά μέτωπα μαζί, «είναι δυνατόν το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε και τα τρία μέτωπα παράλληλα να είναι ανοιχτά με διάφορες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων».

Ωστόσο, παρά την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού Συμφώνου, ο κ. Συρίγος είναι κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης». Εκτιμά, επίσης, ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν στρατιωτικές ενέργειες, καθώς «δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα ρίξουν την πρώτη σφαίρα». Ωστόσο, «θα πιέζουν την Ελλάδα να κάνει την πρώτη λάθος κίνηση».

Το νέο Σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ακόμη και από τις ΗΠΑ. Πού το πηγαίνει η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος με αυτή την κίνηση;

Η Τουρκία έχει επιλέξει να ανοίξει τρία μέτωπα. Το Μεταναστευτικό, τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η κίνηση που έκανε εντάσσεται στο μέτωπο των υδρογονανθράκων. Ο Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει πρόβλημα να ανοίγει πολλά μέτωπα μαζί. Οπότε, είναι δυνατόν το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε και τα τρία μέτωπα παράλληλα να είναι ανοιχτά, με διάφορες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων.

Πώς ερμηνεύετε τη ρητορική της Άγκυρας που αφορά στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης;

Εντάσσεται στη λογική του ανοίγματος του μετώπου της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Εκεί επαναφέρουν τη Συνθήκη της Λωζάννης. Επειδή δεν έχουν ισχυρή βάση στο Διεθνές Δίκαιο, πιάνονται από ένα θέμα το οποίο σε πρώτη φάση ακούγεται ότι τους ευνοεί, καθώς οι Συνθήκες αναφέρουν όντως για αποστρατικοποίηση. Έτσι, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις γύρω από αυτό το θέμα.

Τί είναι το πιο επίφοβο να κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα;

Θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα κάνουν μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες, όμως, δεν θα είναι στρατιωτικές. Θα είναι πολιτικής φύσεως. Δηλαδή, σεισμογραφικές έρευνες, γεώτρηση, παρενοχλήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν θα κάνουν, όμως, πολεμική κίνηση. Δεν είναι κουτοί. Εκτός αν φτάσουν σε στιγμή απελπισίας, που ακόμη δεν έχουν φτάσει. Επομένως, θα κινούμαστε σε μία κατάσταση “γκρίζα”, όπου οι Τούρκοι θα πιέζουν εμάς να κάνουμε την πρώτη λάθος κίνηση. Οι Τούρκοι δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα ρίξουν την πρώτη σφαίρα.

Και πώς θα μπορούσαν να πετύχουν να κάνουμε εμείς την πρώτη λάθος κίνηση;

Δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις γύρω από τις “κόκκινες” γραμμές μας.

Τί θα τους εμπόδιζε να κάνουν ένα θερμό επεισόδιο;

Ξέρουν ότι ο κόσμος όλος τούς παρακολουθεί και περιμένουν να προκαλέσουν εκείνοι ένα θερμό επεισόδιο. Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για θερμό επεισόδιο.

Θεωρείτε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο;

Θερμό επεισόδιο με την έννοια της σύγκρουσης μπορεί να υπάρξει, αλλά δεν είναι το πλέον πιθανό. Αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά. Δεν κάνεις εσύ την άλφα κίνηση και περιμένεις συγκεκριμένη αντίδραση.

Γιατί ο Ερντογάν επιμένει σε αυτή την ακραία επιθετική ρητορική εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελλάδας;

Όσο μένει στη ρητορική, είναι καλά. Το κακό είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες η επιθετική του ρητορική έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν μπορείς κάθε μέρα να βγαίνεις και να λες “θα έρθουμε βράδυ”, “μάθετε να κολυμπάτε”, “θα σας πετάξουμε στη θάλασσα”.

Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα γεώτρησης νοτίως της Κρήτης;

Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν έχουν αυτή τη στιγμή τα σεισμογραφικά δεδομένα. Πιο πιθανόν είναι να στείλουν το “Ορούτς Ρέις” νοτίως της Κρήτης.

Θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα κάνουν μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες, όμως, δεν θα είναι στρατιωτικές. Θα είναι πολιτικής φύσεως. Δηλαδή, σεισμογραφικές έρευνες, γεώτρηση, παρενοχλήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν θα κάνουν, όμως, πολεμική κίνηση.

Να μεταφερθούμε στα θέματα του χαρτοφυλακίου σας. Άρχισε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και αναμένουμε να δούμε αν θα αναλάβει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, οι ΟΠΠΙ, όπως την ονομάζετε. Θα μείνει εκτός πανεπιστημιουπόλεων;

Οι Ομάδες Περιφρούρησης Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) έχουν εγκατασταθεί σε τρεις πανεπιστημιουπόλεις και θα παραμείνουν στις πανεπιστημιουπόλεις. Μία σειρά αριστερών εντύπων έχει ξεκινήσει μία παραφιλολογία, στην αρχή ότι ήταν εκτός πανεπιστημιουπόλεως, μετά ότι είναι εντός πανεπιστημιουπόλεως, αλλά εκτός κτιρίων κ.λπ. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει νόημα να είναι εκτός. Προφανώς θα είναι μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και θα παρεμβαίνουν όπου χρειάζονται. Ο ρόλος τους είναι αποτρεπτικός. Δεν είναι να αντιμετωπίσουν σοβαρές καταστάσεις, όπως η πρόσφατη που έγινε στην εστία του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Εκεί παρεμβαίνει η Αστυνομία. Ο ρόλος τους είναι να αποτρέπουν να δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις. Όταν πρωτομπήκε η Αστυνομία τον Ιούλιο του 2019 στα πανεπιστήμια, υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση. Τώρα είναι κάτι απολύτως αποδεκτό. Έτσι σιγά-σιγά, με επιμονή και υπομονή, θα γίνει αποδεκτή και η ΟΠΠΙ.

Αναφέρατε ότι έχει μπει σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σε ποιο δεν έχει μπει ακόμη;

Για τα τρία ήταν προγραμματισμένο. Δηλαδή για το ΕΚΠΑ, το Μετσόβιο και το ΑΠΘ.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο;

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι πολύ μικρός ο χώρος. Θα δούμε αν θα μπει ή δεν θα μπει, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτή τη στιγμή είναι στις τρεις πανεπιστημιουπόλεις, που έχουν μεγάλους χώρους και πρέπει να προστατεύονται.

Παρ’ όλα αυτά, οι ΟΠΠΙ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους φοιτητές. Τελικά, είναι εφικτό να τις αποδεχτούν;

Τα μεταπτυχιακά μαθήματα γίνονται βραδινές ώρες. Στις 9 το βράδυ στις πανεπιστημιουπόλεις το χειμώνα είναι μαύρο σκοτάδι. Η παρουσία αυτών των ανθρώπων θα διευκολύνει ώστε να αισθάνονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, κυρίως, ασφάλεια. Είναι πολύ βασικό. Οπότε, στην πράξη αποδεικνύονται όλα αυτά.

Ποιά είναι τα άλλα σχέδιά σας για δράσεις στα πανεπιστήμια;

Σε αυτή τη φάση έχουμε την εφαρμογή του νόμου 4957, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Είναι πολλές οι αλλαγές που προβλέπονται. Άρα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να εφαρμοστεί σωστά.

Επικαιρότητα

Ο Άγγελος Συρίγος εφ’ όλης της ύλης στην Hellas Journal: Ομιλεί για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και τα κρίσιμα θέματα με την κατοχική Τουρκία

Ο Άγγελος Συρίγος εφ’ όλης της ύλης στην Hellas Journal: Ομιλεί για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και τα κρίσιμα θέματα με την κατοχική Τουρκία