Άγγελος Συρίγος στο «Π» Παρασκήνιο και στον Γιώργο Ευγενίδη 14/02/2021
Αισιόδοξος ότι η καθιέρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, θα εφαρμοστεί χωρίς αναταράξεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα εμφανίζεται ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο «Π». Εκτιμά ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε, ενώ υπογραμμίζει ότι για τον πυρήνα του 3% του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα ήταν «ταυτοτικό». Εκτιμά, επίσης, ότι, παρά τις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τις διερευνητικές το επόμενο διάστημα, ενώ προσθέτει ότι οι Αμερικανοί δεν θα την αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» για τους S400.
Το νομοσχέδιο τόσο για το αστυνομικό σώμα στα ΑΕΙ όσο και για την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ψηφίστηκε και είναι μια πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι, σας ανησυχεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στα Πανεπιστήμια ένα σκηνικό έντασης, όμοιο με αυτό που είδαμε στους δρόμους τις προηγούμενες μέρες;
Εάν ήταν μόνο η παρουσία της Αστυνομίας, θα έλεγα ότι θα με ανησυχούσε. Επειδή είναι μια σειρά πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ελεγχόμενης εισόδου στα Πανεπιστήμια, ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς κίνδυνο.
Δεν σας προκαλεί ανησυχία μια προοπτική ανάφλεξης της πανεπιστημιακής κοινότητας της ίδιας, όχι μόνο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων;
Η θορυβώδης αντίδραση των προηγούμενων ημερών δεν είμαι σίγουρος αν προέρχεται από φοιτητές ή από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Τι γίνεται στα Πανεπιστήμια; Έχουμε περιφερόμενες ομάδες «επαναστατών», οι οποίοι γυρίζουν από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, στα κεντρικά, μαζικά, ΑΕΙ, και δημιουργούν κλίμα. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει, όταν θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος στα Πανεπιστήμια.
Σας άκουσα στην ομιλία σας στη Βουλή να περιγράφετε με ανάγλυφο τρόπο μια σειρά ενεργειών, από το «χτίσιμο» πρυτάνεων μέχρι επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές προκλήσεις εναντίον καθηγητών και άλλων. Θεωρείτε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπει ένα «φρένο» σε αυτές τις πρακτικές ανομίας;
Είναι θέμα και νοοτροπίας δικής μας. Ότι θα περιοριστεί αυτή η πρακτική, θα περιοριστεί, αλλά είναι θέμα και νοοτροπίας. Και όταν μιλώ για θέμα νοοτροπίας, εννοώ να μπούμε στη λογική αυτές οι πρακτικές να καταγγέλλονται.
Αυτό θα το κάνει, όμως, η πανεπιστημιακή κοινότητα; Γιατί ένα πρόβλημα όλο το τελευταίο διάστημα ήταν ότι υπήρχαν κάποια σώματα φύλαξης, τα οποία δεν ενεργοποιούνταν από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα…
Το θέμα είναι εάν κάποιοι πανεπιστημιακοί θα μπουν στη λογική να καταγγείλουν ακραία περιστατικά βίας στην Αστυνομία. Πιστεύω ότι κάποιοι δεν θα το κάνουν. Για ιδεολογικούς λόγους. Αλλά πιστεύω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών και ένα μεγάλο μέρος των καθηγητών που θέλουν να είναι αφιερωμένοι στην έρευνα και στην επιστήμη, εάν δουν τέτοιες καταστάσεις, θα τις καταγγείλουν.
Πώς απαντάτε στην κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ –και στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα– ότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώνετε θα μείνουν έξω από τα Πανεπιστήμια αρκετές χιλιάδες δυνητικών φοιτητών κάθε χρόνο, και αυτό είναι «δωράκι» για τα ιδιωτικά κολλέγια, των οποίων οι τίτλοι είναι εφάμιλλοι των ΑΕΙ;
Έχουμε τμήματα σήμερα που δεν καλύπτουν τον αριθμό των θέσεών τους. Πολλά τέτοια τμήματα, στα οποία οι θέσεις που προβλέπονται είναι περισσότερες από τους επιτυχόντες. Οι, δε, επιτυχόντες σε αυτά τα τμήματα μπαίνουν με βάσεις από το 0,6, το 0,8 έως το 1 και το 2. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα τμήματα έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς τον αριθμό των αποφοίτων. Σε τελική ανάλυση, ας κάτσουμε να δούμε γιατί έχουμε τόσες πρωτιές στην Ελλάδα. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να αποφοιτά ένας αριθμός φοιτητών μικρότερος κατά 40% όσων έχουν εισέλθει στο Πανεπιστήμιο. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το Πανεπιστήμιο; Γιατί προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Το να τους λες, έλα στο Πανεπιστήμιο υπό οποιουσδήποτε όρους, είναι μια μέθοδος που ακολουθήθηκε στο παρελθόν, αλλά πλέον, με την υπογεννητικότητα, έχει δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις, να μπαίνουν άτομα που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν για αντικειμενικούς, μαθησιακούς λόγους.
Και για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα κολλέγια; Γιατί η εξίσωση των τίτλων έχει επέλθει τους προηγούμενους μήνες…
Η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν επήλθε τους προηγούμενους μήνες. Έχει επέλθει τα προηγούμενα 13-14 χρόνια, με βάση οδηγία της ΕΕ. Εκείνο που άλλαξε πριν από τρεις μήνες είναι η διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, και αυτό γιατί κινδυνεύαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν δεν προχωρούσαμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Από αυτά που είδατε αυτές τις ημέρες, και από όσο ακούσατε τον κ. Τσίπρα να αποδέχεται το ρίσκο των διαδηλώσεων, να ζητά από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας να αναστείλει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, με το οποίο διαφωνούσε, εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά στον «κινηματικό ΣΥΡΙΖΑ»;
Για το 3% του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που συμβαίνει με την Αστυνομία είναι ένα ταυτοτικό ζήτημα που τους δίνει μεγάλη ευκαιρία συσπείρωσης. Ξέρετε, είναι πολύ ωραίο να συζητάς για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, από το να συζητάς ποιο είναι το ιδεολογικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης, π.χ. αν θα γίνει ένα κεντροαριστερό κόμμα ή αν θα παραμείνει σε μια ακραία ρητορική. Επομένως, γι’ αυτή την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ ωραία αυτή η συζήτηση, απομακρύνεται από τα πραγματικά προβλήματα. Νομίζω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας και ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που υπάρχει στα Πανεπιστήμια και δεν θέλει να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.
Είδαμε τον κ. Ερντογάν αυτές τις μέρες να ανεβάζει τους τόνους και προσωπικά εναντίον του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο πολιτικά. Αυτό σημαίνει κάτι; Έχει ευρύτερες προεκτάσεις ή είναι μια άσκηση εσωτερικής φύσεως;
Αν αφορούσε μόνο τον κ. Μητσοτάκη, θα ήταν τα πράγματα ανησυχητικά. Επειδή, όμως, περιέλαβε και τον Γάλλο πρόεδρο την προηγούμενη μέρα, νομίζω ότι το κάνει με όρους εσωτερικού ακροατηρίου.
Άρα εσείς δεν βλέπετε κάποιον κίνδυνο για τη διαδικασία των διερευνητικών το επόμενο διάστημα;
Στο αμέσως επόμενο διάστημα όχι, γιατί η Τουρκία έχει κάθε λόγο να μη διαταράξει αυτήν τη στιγμή την ισορροπία, όπως έχει διαμορφωθεί τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένη από τη διαδικασία των διερευνητικών. Την ενοχλεί. Αλλά, σε αυτήν τη φάση δεν είναι διατεθειμένη να την αλλάξει.
Σε αυτό βαρύνει η στάση των ΗΠΑ; Είδαμε, για παράδειγμα, το State Department να απορρίπτει αυτήν τη μεσοβέζικη λύση που πρότεινε ο κ. Ακάρ για τους S400, να μην τους γυρίσουν πίσω, αλλά και να μην τους ενεργοποιήσουν…
Η Αμερική προτίθεται να πιέσει την Τουρκία με κάθε τρόπο για το θέμα των S400 και δεν πρόκειται να τους αφήσει σε «χλωρό κλαρί» μέχρι να καταλήξουν οι Τούρκοι τι θα κάνουν. Σημειώνω ότι τη φράση του Ακάρ, «να αποθηκευτούν οι πύραυλοι, να μείνουν στην άκρη και να τους χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε», είναι ένα βήμα υποχωρητικότητας σε σχέση με αυτό που έλεγαν οι Τούρκοι πριν από 20 μέρες. Αλλά από την άλλη, δεν ικανοποιεί και αυτό που θέλει η Αμερική. Η Αμερική θέλει να επιστραφούν πίσω οι πύραυλοι στη Ρωσία, να μην υπάρχει καμία επαφή τους με νατοϊκό σύστημα.