© dionyssismatiatos.com

Άγγελος Συρίγος στην «Κ»: Αντιδρούν στις ΟΠΠΙ όσοι χάνουν προνόμια

«Κατά το χειμερινό εξάμηνο οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα λειτουργούν μέσα στα ΑΕΙ», λέει, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Aγγελος Συρίγος, πανεπιστημιακός και υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι παρόντα να περιπολούν μέσα στα κάμπους των ΑΕΙ, πόσο μάλλον εντός των κτιρίων, κατά την έναρξη του διδακτικού έτους αρχές Οκτωβρίου.

Του Απόστολου Λακασά ■ 04 Οκτωβρίου 2022

«Το πώς και το πότε οι ΟΠΠΙ θα λειτουργούν μέσα στα ΑΕΙ θα το κρίνει η αστυνομία, που συνομιλεί και με τους πρυτάνεις», τονίζει ο κ. Συρίγος. Ο υφυπουργός δεν υιοθετεί την άποψη πως έως τώρα το εγχείρημα εγκατάστασης των ΟΠΠΙ απέτυχε. Αντιθέτως, δηλώνει ότι «οι ΟΠΠΙ «θα περιπολούν όπου κρίνεται επιχειρησιακά ότι παρίσταται ανάγκη», συμπληρώνοντας: «Μια αστυνομική δύναμη που βρίσκεται σε παραπλήσιο χώρο δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει βίαια συμβάντα ή ζημιές».

Πώς φαντάζεστε την κατάσταση στα ΑΕΙ από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, στην περίπτωση που εμφανιστούν μέλη των ΟΠΠΙ;

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΙ της χώρας θα είναι η καθιερωμένη ημέρα επανενάρξεως των πανεπιστημιακών μαθημάτων. Σε λίγα ΑΕΙ, που χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό φοιτητών, θα εμφανισθούν οι γνωστές μειοψηφικές ομάδες που αναζητούν εναγωνίως να στρατολογήσουν μέσα από τις δράσεις τους νέα μέλη. Επιμένουν να ζουν στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου και θα προσπαθήσουν να κάνουν φασαρίες. Είναι κάτι αναμενόμενο. Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια για την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα ΑΕΙ ταρακουνούν συθέμελα παθογένειες πολλών δεκαετιών. Οι μειοψηφικές αυτές ομάδες αντιλαμβάνονται ότι σταθερά χάνουν προνόμια που απέκτησαν με το «έτσι θέλω». Συνεπώς, θα αντιδράσουν. Από πλευράς της πολιτείας είμαστε οπλισμένοι με επιμονή και υπομονή. Είναι απαίτηση της κοινωνίας τα ελληνικά πανεπιστήμια να προχωρήσουν μπροστά.

Ο νόμος θεσμοθέτησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Εκτοτε έχουμε δει πολλές μεταθέσεις της έναρξης εφαρμογής του. Η κυβέρνηση μεταδίδει πολιτική αμφιθυμία. Μετρήθηκαν ορθώς όλες οι παράμετροι;

Καμία αμφιθυμία! Για την εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, απαιτείτο η έκδοση προεδρικού διατάγματος. Τα προεδρικά διατάγματα ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, υπήρξε προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα του νόμου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τον Μάιο του 2022 ο νόμος κρίθηκε απολύτως συνταγματικός. Ακολούθησε η έκδοση του προεδρικού διατάγματος τον Ιούλιο του 2022, μήνα που τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά. Οταν άνοιξαν τα πανεπιστήμια, λειτούργησε και η πανεπιστημιακή αστυνομία.

© dionyssismatiatos.com
© dionyssismatiatos.com

Οι ηγεσίες του υπ. Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσαν τους πρυτάνεις των ιδρυμάτων, στα οποία έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθούν οι ΟΠΠΙ (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Αθηνών και ΑΠΘ), ότι οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν εκτός των πανεπιστημιουπόλεων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στου Ζωγράφου. Εκτός κάδρου βγαίνουν τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Πατησίων και στη Σόλωνος. Πολλοί χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αποτυχία του εγχειρήματος.

Οι Ομάδες Περιφρούρησης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα περιπολούν όπου κρίνεται επιχειρησιακά ότι παρίσταται ανάγκη. Ποιο είναι το νόημα να περιπολεί εκτός πανεπιστημιουπόλεων; Στις πανεπιστημιουπόλεις σήμερα υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Βλέπουμε την αστυνομία άλλες φορές να επεμβαίνει (π.χ., προ ημερών στα γεγονότα κατά τη διάρκεια συναυλίας στο ΑΠΘ) και άλλες όχι (π.χ. όταν κάποιοι έσπασαν τα τουρνικέ στο ΑΠΘ). Mήπως επειδή δεν την καλούν οι πρυτάνεις;

Αναφέρεστε σε μια καταδρομική επιχείρηση διάρκειας 1-2 λεπτών μιας μικρής ομάδας που προσπάθησε να καταστρέψει τα τουρνικέ στο ΑΠΘ. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις εύκολα τέτοιου είδους παραβατικές ενέργειες. Το κρίσιμο είναι ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4623, το 2019, δεν υπάρχει περιορισμός στα πρόσωπα που μπορούν να καλέσουν την αστυνομία όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Θα περιπολούν όπου κρίνεται επιχειρησιακά ότι παρίσταται ανάγκη – Το πώς και το πότε θα παρεμβαίνουν το κρίνουν αστυνομία και πρυτάνεις.

Χρειάζεται, εντέλει, η πανεπιστημιακή αστυνομία; Υποστηρίζεται ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ο πρύτανης να καλεί την κανονική αστυνομία όταν γίνονται επεισόδια. Τι πιστεύετε;

Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μία επιπλέον δικλίδα ασφαλείας. Η αστυνομία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι πάντοτε αποτελεσματική σε γεγονότα μικρής διάρκειας που συμβαίνουν στιγμιαία, όπως αυτό για παράδειγμα με τα τουρνικέ. Μια αστυνομική δύναμη που βρίσκεται σε παραπλήσιο χώρο δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει βίαια συμβάντα ή ζημιές. Για εμένα το πλέον κρίσιμο σημείο ήταν που έπαψε το άβατο της αστυνομίας στα ΑΕΙ, τον Ιούλιο του 2019. Κορυφαία απόδειξη της ορθής αυτής αποφάσεως ήταν η επ’ αυτοφώρω σύλληψη τεσσάρων ατόμων που με τρυπάνια γκρέμιζαν τοίχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από μερικούς μήνες. Η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη της καταστολής.

Επικαιρότητα

Άρθρο του Α. Συρίγου στην «Κ»: Η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Οι εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» δημιουργούν κάτι καινοφανές, επιδεικνύοντας άγνοια ως προς τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, τις εργασίες της συνδιασκέψεως για το Δίκαιο Θάλασσας, αλλά και τη σχετική νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

20ο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Στο 20ο Συνέδριο των Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στις 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Feel the Rhythm” συζητήσαμε για τη γεωπολιτική ρευστότητα, που επιτάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οκτώ λόγοι που είμαι υπερήφανος την 28η Οκτωβρίου

Κατά τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα η Χορωδία ερμήνευσε το “Μας χωρίζει ο θάνατος”, ενώ η πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στις ηρωίδες και τις μητέρες των ηρώων του Έθνους. Στη συνέχεια σε οκτώ σημεία ανέπτυξα τους λόγους…

Απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ: «Η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις»

«Αυτή τη στιγμή η ρητορική της [Τουρκίας] είναι επιθετική. Δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Προφανώς και δεν αναφερόμουν στις παράνομες ενέργειες που συνεχίζει διαρκώς να διαπράττει σε άλλα πεδία η Τουρκία όπως…

Τα όρια της τουρκικής κυριαρχίας κι αυτά που ξεχνά η Αγκυρα

Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον ΟΗΕ (17 Σεπτεμβρίου 2022) η Τουρκία αμφισβήτησε το εδαφικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Θεώρησε ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτικοποίηση…

Συρίγος στο ethnos.gr: Η συμπεριφορά του Ερντογάν συνιστά άμεσο δόλο για επεισόδιο

Η Τουρκία υποκινεί επεισόδια αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί πως ρίχνει τον πρώτο πυροβολισμό «ωθεί, όμως, τα πράγματα προς τα εκεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη «ΒτΚ»: «Οι Τούρκοι δεν θέλουν να ρίξουν την πρώτη σφαίρα»

«Δεν θα προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να τους κατηγορήσει ότι εκείνοι ξεκίνησαν το θερμό επεισόδιο. Δημιουργούν, όμως, όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.